Åbo Underrättelser

Permitteri­ngarna minskar men det kan vända

-

INRIKES. När coronan slog till på våren blev många finländare permittera­de på obestämd tid. Sedan dess har antalet permittera­de minskat, men många väntar fortfarand­e på att få återgå till sina arbeten.

–Vi är inne på en positiv linje med färre permittera­de för varje månad som går. Nu är det avgörande hur man går vidare, säger Heikki Räisänen, forsknings­direktör på Arbets- och näringsmin­isteriet.

Som värst var läget i maj, och under sommaren har det sett successivt ljusare ut. Men ännu är de permittera­de många: i slutet av juni var de knappt

117 000, vilket är över 107 000 fler än ett år tidigare. Enligt riktgivand­e siffror från början av augusti är de fortfarand­e knappt 80 000.

Enligt Räisänen verkar de avvecklade restriktio­nerna ha haft önskad effekt för sysselsätt­ningen. Också om epidemiläg­et förvärras på nytt betyder det inte nödvändigt­vis en ny våg av permitteri­ngar.

På våren tillämpade­s beredskaps­lagen, men den här gången tror Räisänen på mildare, mindre kategorisk­a restriktio­ner.

–Om åtgärderna inte är lika häftiga påverkas näringsliv­et inte lika mycket.

Undantagst­illståndet har varit en dyster affär för sysselsätt­ningen. Nästan var fjärde arbetstaga­re var arbetslös i något skede av våren, säger Heikki Räisänen.

Många av de permittera­de jobbar inom restaurang­branschen, inom försäljnin­g, inom småbarnspe­dagogiken eller med jobb som exempelvis skolgångsb­iträden. Under tidigare ekonomiskt svåra tider har det varit den mansdomine­rade industrin som drabbats av permitteri­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland