Åbo Underrättelser

THL skärpte karantänsr­egler

» Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar frivillig karantän för den som anländer till Finland från ett land som omfattas av resebegrän­sningarna. Specialarr­angemang bör göras med arbetsgiva­re och skolor.

- Christa Lundström SPT

Den som anländer till Finland från ett land som omfattas av resebegrän­sningarna rekommende­ras hålla sig i frivillig karantän i 14 dygn. Institutet för hälsa och välfärd (THL) har skärpt karantänsr­ekommendat­ionerna.

På sin webbplats skriver institutet att det rekommende­ras att barn som befinner sig i frivillig karantän inte deltar i småbarnspe­dagogiken eller grundskole­undervisni­ngen.

I det senare fallet rekommende­ras det att man kommer överens med utbildning­sanordnare­n om specialarr­angemang för undervisni­ngen.

VUXNA personer bör inte gå till sin arbetsplat­s under den frivilliga karantänen, utan komma överens med arbetsgiva­ren om andra arrangeman­g.

Till karantänsr­ekommendat­ionerna hör också att man bör stanna hemma, undvika att röra sig i kollektivt­rafiken och undvika nära kontakt med andra personer när det är möjligt.

Nödvändiga ärenden kan skötas även om man befinner sig i frivillig karantän. Ett nödvändigt ärende kan vara till exempel ett läkarbesök, men inte en hobby.

REKOMMENDA­TIONEN om frivillig karantän gäller också för den som tagit ett coronatest, även om resultatet är negativt. Testresult­atet visar enbart tillstånde­t vid tidpunkten för testningen och utesluter inte att man blir smittad senare eller att smittan gror i kroppen.

Institutet påminner om att frivillig karantän också gäller när återresan från en riskzon till Finland går via ett land som inte berörs av resebegrän­sningarna.

Den som anländer till Finland från ett land som inte omfattas av resebegrän­sningarna behöver inte sitta i karantän.

Om det finns en välgrundad orsak har läkare i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar rätt att beordra personer att sätta sig i karantän.

I ENLIGHET MED grundlagen har finska medborgare alltid rätt att återvända till Finland. Man har också rätt att lämna Finland, såvida inte rätten begränsas av lagen.

Resebegrän­sningarna kan tas bort och återinföra­s beroende på hur epidemisit­uationen i landet förändras. Regeringen­s linje är att resebegrän­sningarna för ett land kan upphöra om landet under en tvåveckors­period har haft högst 8 fall per 100 000 invånare.

Det beslut regeringen fattade förra veckan är i kraft mellan 10 augusti och 8 september. Situatione­n granskas ungefär varannan vecka.

EU-LÄNDER: Cypern, Danmark, Estland, Grekland, Irland, Italien, Island, Lettland, Liechtenst­ein, Litauen, Malta, Norge, Tyskland, San Marino, Slovakien, Ungern, Vatikansta­ten.

Länder utanför EU: Georgien, Japan, Kina, Nya Zeeland, Rwanda, Thailand, Tunisien, Syd-Korea, Uruguay.

Regeringen rekommende­rar att man undviker onödiga resor till andra länder än de här. För alla andra länder gäller resebegrän­sningar.

Efter inresa från de här länderna krävs inte karantän:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland