Åbo Underrättelser

Simmande björnar var kanske vildsvin

» På Kökar har man inte sett några spår av de björnar som upptäcktes i närheten av ön på torsdagskv­ällen.

-

Robert Karlman, ordförande i jaktvårdsf­öreningen på Kökar tycker att det verkar tveksamt att två björnar skulle ha simmat över en öppen fjärd mitt på dagen.

Ålands Radio rapportera­de på fredagen att Pasi Laitsalmi, kapten på fartyget Prima Ballerina, såg och fotografer­ade vad han anser vara två björnar.

–Det såg ut som en hane och en hona, säger han.

PASI Laitsalmi berättar att han först trodde att det var älgar, men då fartyget kom närmare upptäckte han att det var björnar.

–De kom väldigt nära fartyget, det var tur att de inte kom på oss.

Fartyget befann sig i närheten av ön Norrharun då björnarna simmade i riktning mot Kökar.

– Två fårägare har varit ute och tittat och har inte rapportera­t någonting. Det är svårt att tyda vad bilderna föreställe­r. Det hade lika gärna kunnat vara vildsvin, säger Robert Karlman.

Karlman berättar att björnar livnär sig på bär under hösten men att de också kan döda får.

–De brukar ju hålla sig i skogen. I de här trakterna har det aldrig funnits några björnar. Om det är så är det väldigt ovanligt, snudd på sensation, säger Karlman.

DEN senaste björnincid­enten på Åland tros ha ägt rum 2006 på Brändö. Fårfarmarn­a Anders Stenmark och Eva Sundberg upptäckte att ett par av deras får hade blivit dödade.

Enligt pensionäre­n Jörgen Eriksson, som var naturvårds­intendent på landskapsr­egeringen under den tiden, blev det aldrig bekräftat att det var björn som hade varit i farten.

–Jag såg inga spår efter björn, säger han.

Björnen är fridlyst på Åland och man får inte skjuta den såvida det inte handlar om nödvärn, vilket i princip betyder att björnen flåsar dig i nacken, berättar Eriksson.

KARLMAN anser att Åland är för litet för björnstamm­ar då de har så stora revir.

Att man ska behöva vara rädd för björnar anser Eriksson som osannolikt då björnar brukar dra sig undan människor. De tillfällen man behöver vara på sin vakt är när man stöter på en björnhona med unge eller en brunstig björnhane som upplever rivalitet.

 ??  ?? NÅGOT STORT. Det tog en stund innan Pasi Laitkari insåg att han borde ta en bild på björnarna, och att djur simma kan med nöd och näppe skönjas på bilden. Foto: Pasi Laitkari/Nya Åland
NÅGOT STORT. Det tog en stund innan Pasi Laitkari insåg att han borde ta en bild på björnarna, och att djur simma kan med nöd och näppe skönjas på bilden. Foto: Pasi Laitkari/Nya Åland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland