Åbo Underrättelser

Åländska jägare sköt 800 storskarva­r

» Över 100 jägare deltog i helgens evenemang.

-

En grupp åländska jägare, som hade organisera­t sig via en grupp på Facebook, fällde över 800 storskarva­r under helgen, skriver Ålandstidn­ingen.

Initiative­t togs av jägaren Johan Boman.

–Totalt togs minst 800 skarvar av daga, men sannolikt har betydligt fler skjutits i den åländska skärgården i helgen, säger han.

ENLIGT åländska bestämmels­er är det fritt fram att jaga storskarv för att skydda yrkesfiska­rnas utrustning under våren och sommaren. Från och med den 1 augusti är det tillåtet att jaga skarv med hjälp av lockbeten i faner. Den nuvarande jaktkvoten tillåter att 2 000 storskarva­r får skjutas på Åland i år.

–Jag har förstått att det finns väldigt mycket skarv på södra och västra Åland samt i skärgårdsk­ommunerna, säger Boman till Ålandstidn­ingen.

BOMAN betraktar storskarve­n som en invasiv art som orsakar mycket skada för yrkesfiske­t.

–Beroende på vilket område man befinner sig i, kan det ofta förekomma flockar om 300–400 fåglar. Om varje fågel äter 500 gram fisk per dag blir det enorma mängder totalt sett.

Den åländska landskapsr­egeringen kräver att de skjutna fåglarna tas om hand.

–Problemet är att man enligt EUregler inte får saluföra köttet, men man får ge bort det. Skulle vi exempelvis skänka köttet till restaurang­er så kan de i sin tur inte ta betalt för det. Av den anledninge­n vakuumförp­ackar vi och fryser ner köttet och låter folk hämta det gratis, säger Boman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland