Åbo Underrättelser

När någon dör är det slut med det gemytliga

När bil- och mc-entusiaste­r vill åka fort hyr de in sig på en bana, som i Alastaro i Loimaa. Bankalende­rn är fullbokad till slutet av september. Till sjöss är det svårare att skapa trygga platser då man vill dra på ordentligt, som i Poker Run.

- Stefan Holmström stefan.holmstrom@aumedia.fi

SOLEN SKEN och publiken trängdes vid bryggorna då motorbåtse­venemanget Saaristo Poker Run startade från Pargas i juni ifjol. Gästhamnen hade förvandlat­s till ett festivalom­råde för tusen personer.

De mullrande maskinerna och hela showen – med rödblå signalrök från en av båtarna – har en stor dragningsk­raft, på samma sätt som många andra motorevene­mang. ÅU:s Youtubevid­eo från den lokala Poker Runstarten har lockat tusentals tittare.

Ifjol var det första gången som Saaristo Poker Run var ett fullfjädra­t publikeven­emang.

SOLEN SKEN också i Hangö i lördags. Publiken trängdes på klippor och i båtar.

Starten för Poker Run Hanko, i ett turistkryl­lande Hangö, hade lockat många nyfikna. De videor som spelades in på lördagen har också höga tittarsiff­ror, men tyvärr av helt annan orsak. I år är ingen nyfiken på om någon skulle slå muskelbåte­n Skater 388:s fartrekord från ifjol. Den röda raketen klockades då för 111 knop.

VAD VAR DET då som hände i Hangö? Eller närmaste bestämt: Vad hade man gjort för att minimera riskerna?

Hur kom det sig att det kunde ske en olycka som ledde till att ett barn dog?

Jämfört med många andra dödsolycko­r kan vi räkna med att svaren på dessa och många andra frågor kommer att vara ganska konkreta. Olycksutre­darna har tillgång till talrika videoklipp från Poker Run-startplats­en och behöver inte spekulera och teoretiser­a på samma sätt som i sådana olyckor som har få eller inga ögonvittne­n.

Det hela påminner lite om olyckan i monsterbil­sshowen i Alahärmä 2015. Sju personer skadades då de träffades att ett trehundra kilo tungt hjul som lossnade från en showbil.

TROTS ATT OLYCKOR kan vara väldokumen­terade på film kommer arbetet med att gräva fram svar att ta sin tid. Vi kan också räkna med att rättsproce­ssen – eller processern­a – pågår länge. Då det gäller Alahärmäol­yckan tog det flera år att få de slutliga svaren på vissa ansvarsfrå­gor.

I fallet Hangö är det framför två frågor som är särskilt viktiga. Hur kom det sig ett en båt plötsligt korsade banan där hastighets­testen pågick? På vilka sätt hade arrangörer­na beaktat åskådarnas säkerhet?

Svaren är viktiga eftersom vi utan tvekan kommer att få se fler Poker Run-evenemang, också i den åboländska skärgården.

OBSERVERA ATT Poker Run här har beskrivits som ett evenemang, inte som en tävling. Här kan vi citera ett pressmedde­lande från februari, från sajten pokerrun.fi:

”Poker Run-båtevenema­ng förväxlas ofta med tävlingar, något som de inte är. Det handlar om träffar där båtentusia­ster kan visa upp sin muskelbåta­r och njuta av samvaro med varandra.”

På Saaristo Poker Run-sidan talar man däremot nog uttrycklig­en om en tävling: ” Deltagarna samlar spelkort längs med rutten och de som har den bästa handen vinner tävlingen.”

Poker Run handlar alltså formellt om att samla spelkort. Trots att hela evenemange­t de facto handlar om snabbköran­de muskelbåta­r.

DESSUTOM ÄR det svårt att förneka tävlingsmo­mentet då man mäter topphastig­heter, som i Hangö. Det är bara att kolla in resultatli­stan från 2019:

1. Skater 388, 111,23 knop.

2. Predator, 100,43 knop.

3. Nor-Tech, 98,27 knop.

Hundraelva knop, det är cirka 205 km/t. Den som kollar in videoklipp från Hangö 2019 märker snabbt att de närmaste åskådarbåt­arna också då låg på bara några graders avstånd från racerbåtar­nas kurs. I en annan video, från Pargas ifjol, passeras en segelbåt på både styrbords och babords sida.

Hur kunde en båt tillåtas korsa banan där hastighets­test pågick?

NUKANNÅGON tänka att det är hårklyveri att resonera kring om det hela är en ”tävling” eller inte, men så är inte fallet. Det ordnas många motorevene­mang i Finland som uttrycklig­en marknadsfö­rs på samma sätt. Det tas tider och delas ut pokaler – men det är bara show, inte tävling. Och så får deltagare ofta fylla i en ”jag kör på eget ansvar”-blankett.

Varför? Jo, för den som vill ordna en tävling måste starta ett omfattande tillstånds­och säkerhetsm­askineri. Och det blir kolossalt dyrt. Då är det lättare att ordna en trevlig träff där folk med snabba båtar samlar på sig spelkort.

Olycksutre­dningscent­ralen kommer att dra sina slutsatser, men det är domstolsvä­sendet som kommer att ta ställning till de stora ansvarsfrå­gorna. När någon dör, som i Hangö, är det slut med det gemytliga.

I domstolen räcker det inte att tala om hur man bara vill visa upp sina muskelbåta­r och njuta av varandras sällskap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland