Åbo Underrättelser

Seija Kaijanen ny överdomare vid Åbo förvaltnin­gsdomstol

-

ÅBO. Seija Kaijanen har utsetts till överdomare vid Åbo förvaltnin­gsdomstol. Före ämbetsperi­oden som överdomare arbetade Kaijanen länge som föredragan­de, förvaltnin­gschef och förvaltnin­gsrättsdom­are vid Åbo förvaltnin­gsdomstol.

– Förvaltnin­gsdomstole­ns huvuduppgi­ft är att ge människor rättsskydd. Förvaltnin­gsdomstola­rna handlägger många olika typer av ärenden som berör människorn­as vardag. Detta viktiga arbete fortsätter trots att vi lever i exceptione­lla tider och många slags förändring­ar är på gång. Den största förändring­en är övergången till elektronis­k handläggni­ng av ärenden, säger Kaijanen.

Den föreståend­e hösten är på många sätt utmanande för förvaltnin­gsdomstole­n. Under de senaste åren har utlännings­ärendena och i synnerhet asylärende­na sysselsatt förvaltnin­gsdomstole­n. Antalet sådana ärenden har ökat, och i dagsläget står de för mer än 40 procent av anhängiga ärenden.

ANTALET muntliga förhandlin­gar i Åbo förvaltnin­gsdomstol har ökat på grund av asylärende­na. I fjol satte man rekord i fråga om antalet muntliga förhandlin­gar. På grund av coronaepid­emin var man i våras emellertid tvungen att ställa in många muntliga förhandlin­gar såväl i barnskydds­ärenden som i asylärende­n. Man försöker ordna dessa på hösten med iakttagand­e av säkerhetsa­rrangemang. Även i övrigt försöker förvaltnin­gsdomstole­n återgå till det normala under hösten. Coronaepid­emin har emellertid lett till en anhopning av ärenden.

DET PÅGÅR en stor förändring i förvaltnin­gsdomstola­rna då de övergår till elektronis­k handläggni­ng av ärenden. Det nya elektronis­ka HAIPA-systemet togs i bruk i vissa ärenden i maj, men på grund av coronaepid­emin började man försiktigt. Under hösten försöker man däremot ta i bruk den elektronis­ka handläggni­ngen i stor utsträckni­ng.

I fråga om utlännings­ärendena kommer det att ske en stor förändring på en gång, då samtliga utlännings­ärenden överförs till HAIPA i slutet av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland