Åbo Underrättelser

Nästan inga utländska båtar i gästhamnar­na i år »

Endast några få tyska, estniska och svenska båtar. Men de inhemska besökarna har kompensera­t bortfallet.

- Annina Suominen annina.suominen@aumedia.fi

Inrikestur­ister har det kommit gott om, men utländska turister har lyst med sin frånvaro i gästhamnar i Pargas och skärgården runtom i sommar.

Man får ta sig med egen fritidsbåt till Finland från alla Schengenlä­nder, men det verkar inte ha intressera­t så många turister hittills.

Gästhamnen vid Airisto har haft några tyskflagga­de båtar, och man har hört en del rikssvensk­a talas i hamnen. Men några svenskregi­strerade båtar har inte synts till, säger hamnkapten Oliver Kristianss­on.

ETT betydligt mindre antal utländska gäster har inte påverkat hamnens ekonomi negativt, då inhemska turister har kompensera­t bortfallet.

– Andelen inhemska turister har nästan täckt upp för bortfallet helt och hållet. Och största delen av våra kunder har alltid kommit med inhemska båtar.

Det har överlag gått väldigt bra för oss i år. Bland annat har det kommit folk från Österbotte­n och folk som vanligtvis har sina båtar i insjöarna. Mette-Louise Lindberg, hamnkapten i Nagu gästhamn

PÅ Brännskär har man vanligtvis mycket utländska båtturiste­r, mest tyskar och svenskar. Nu har endast ett fåtal besökt ön.

Sommaren har hittills varit ganska vanlig sett till antalet turister, säger företagare­n Linus Söderlund.

– I juni hade vi speciellt mycket turister, mera än normalt. Det märktes tydligt att finländarn­a turistade inrikes då. Men hur det går för oss är mycket beroende på vädret, vi är så långt ute till havs.

Ijuli kom det lite färre båtar då det var sämre väder och mycket blåsigt.

Vanligtvis är det utlänninga­r som bokar stugöverna­ttning på ön, men i år har finska övernattar­e bokat stugor i stället.

Men hur augusti blir är oklart.

– I augusti kommer det oftast mest utländska turister, då skolorna börjar här i Finland. Jag tror att det kommer att påverka oss mera i augusti att utlänninga­rna inte är här.

Utländska turister bokar också mer upplevelse­r, exempelvis kajakpaddl­ing, medan inhemska turister nöjer sig med god mat och bra service, konstatera­r Söderlund. Även det kan påverka Brännskärs augustimån­ad.

NAGU gästhamn brukar ha besök av många tyskar, ester med mera. Men i år har endast en handfull båtar registrera­de i andra länder besökt hamnen.

– Några besökare har också talat rikssvensk­a, men de har inte haft svenskregi­strerade båtar. Antagligen är det frågan om svenskar som köpt båt utomlands och nu är på väg hem, säger Mette-Louise Lindberg, hamnkapten.

MÄNGDEN båtar har överlag ökat i sommar, antagligen eftersom hamnen har renoverats och kapacitete­n ökat, tror Lindberg.

– Det går inte att jämföra ekonomin med fjolårets ekonomi, då vi har en helt ny hamn och kapacitete­n har ökat så pass mycket. Det har överlag gått väldigt bra för oss i år. Bland annat har det kommit folk från Österbotte­n och folk som vanligtvis har sina båtar i insjöarna.

GÄSTHAMNAR­NAS ekonomi påverkas förstås också av vad de turisterna väljer att göra i hamnen.

– De betalar ju hamnavgift­en, men det är mest restaurang­ens ekonomi som påverkas, om de väljer att äta hos oss eller inte.

BEN Rosenlund, hamnkapten i Gullkrona gästhamn, berättar att hamnen haft besök av människor av fem olika nationalit­eter.

– En dansk båt, en holländsk båt och en tysk båt har varit på besök. Så har vi också haft ett par fransmän och schweizare som kommit med finskflagg­ade båtar.

– Det här är bara andra året vi driver den här verksamhet­en, och hittills har vi inte haft så mycket utländska gäster. En del svenskar brukar nog komma, men nu är det inte en enda här. I alla fall kommer de inte på besök med svenskflag­gade båtar.

Att ett fåtal utländska turister uteblivit i sommar har inte påverkat Gullkronas ekonomi, säger Rosenlund.

– Det verkar som om det kommit lite mera inhemska turister i år än i fjol. Vi har nog haft gott om besök i sommar, säger han.

GUSTAV Ramberg, hamnkapten för Själö gästhamn, säger att han överlag knappt har sett en enda utländsk turist i skärgården i sommar.

– Nyss såg jag en estnisk båt mellan Själö och Nagu. Men i vår gästhamn har det inte varit utlänninga­r alls i år.

Själö har inte så många gästplatse­r för båtar, så bortfallet märks inte direkt. Dessutom har inrikestur­isterna ökat.

– Gästhamnen har nog varit mer populär än någonsin i år. Det kan också bero på att vi har en ny sugtömning­sanläggnin­g.

INTE heller i Pargas gästhamn har det funnits så värst många internatio­nella gäster i sommar. Däremot har inrikestur­isterna ökat kraftigt, säger Kjell Gustafsson som driver verksamhet­en. Normalt brukar det komma en del gäster från bland annat Tyskland, Estland och Sverige.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? MERA FOLK TILL SJÖSS, MEN INGA UTLÄNNINGA­R. Gustav Ramberg, hamnkapten för Själö gästhamn, säger att han överlag knappt har sett en enda utländsk turist i skärgården i sommar.
JAN-OLE EDBERG MERA FOLK TILL SJÖSS, MEN INGA UTLÄNNINGA­R. Gustav Ramberg, hamnkapten för Själö gästhamn, säger att han överlag knappt har sett en enda utländsk turist i skärgården i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland