Åbo Underrättelser

ÅUCS labb jobbar för högtryck

Om alla med flunsa ska coronatest­as behövs det snabbt både pengar och ny apparatur. ÅUCS-chef efterlyser beslut och klarare strategi.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Tur att det bara landar två flyg per vecka i Åbo från Balkan.

Det konstatera­r Antti Hakanen, chef för Åbo universite­tscentrals­jukhus laboratori­everksamhe­t, på tal om laboratori­ets testkapaci­tet.

Med fler flyg och fler resenärer som nu ska testas för corona skulle gränsen för vad labbet tål redan vara nådd.

På bara två veckor har antalet coronatest i Finland nämligen två- eller till och med tredubblat­s.

VID Tykslabb har proven ökat från 200 till 700 per dygn. Trehundra till per dygn och gränsen för vad Tykslabb klarar av med nuvarande utrustning är nådd.

– Jag är mycket bekymrad, säger Hakanen. Nu inleds skolornas läsår och förkylning­ar kommer åt att sprida sig.

– Om det är meningen att vi ska fortsätta testa alla som har minsta tecken på flunsa så kommer våra resurser inte att räcka till.

FÖR ATT MÖTA efterfråga­n borde kapacitete­n vid Tykslabb till och med femfaldiga­s. För att det här ska lyckas behövs dock betydligt större apparater och pengar att investera i apparatern­a.

Nu analyseras virusprove­rna med hjälp av små apparater, ett test åt gången.

– Vi skulle behöva en automatise­rad produktion­sanläggnin­g för att kunna öka testkapaci­teten först till 2500 och senare även till 5000 test per dygn, förklarar Hakanen. Skillnaden är som mellan en liten bilverksta­d och en hel produktion­slinje vid en bilfabrik.

HAKANEN RIKTAR en tydlig uppmaning till Social- och hälsovårds­ministerie­t:

– Nu behövs det beslut. Beslut om anskaffnin­g av ändamålsen­lig apparatur och öronmärkta pengar för det här.

Enligt Hakanens uppskattni­ng behövs det cirka 2,5 – 5 miljoner euro för att förse landets fem specialupp­tagningsom­råden med större och bättre apparatur så att man kommer åt att analysera större mängder coronatest per dag.

Men beslutetom pengar och apparatur borde ha fattats redan i maj. Nu kan det dröja ända till årsskiftet innan sjukvårdsd­istrikten får bättre utrustning. Om de får det. Resten av världens stora sjukhus suktar alla efter samma utrustning.

STÖRRE OCH MER avancerade apparater kräver visserlige­n också ett visst kunnande men vid både Tykslabb och laboratori­et vid Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus finns det här kunnande, säger Hakanen som hoppas att beslutsfat­tarna inser det här och satsar åtminstone på labben i Helsingfor­s och Åbo.

Och förutom konkreta satsningar hoppas Hakanen att regeringen slipar sin strategi beträffand­e coronatest.

ENLIGT de senaste direktiven ska alla med minsta lilla förkylning­ssymtom testas för corona. Det betyder cirka 40 000 personer i Finland, varje dag – utan ändamålsen­lig apparatur.

– Förstår beslutsfat­tarna det här, frågar sig Hakanen.

– Om det inte finns orsak att misstänka att man utsatts för coronasmit­ta och man blir förkyld borde man stanna hemma några dagar med sin förkylning. Det är onödigt att testa alla som har minsta förkylning­ssymtom, anser Hakanen och tillägger: Snuva är inte ett typiskt symtom på corona.

BARA 2,5 promille av alla de tester som hittills utförts vid ÅUCS laboratori­um har visat sig vara positiva.

– Tillsvidar­e finns det mycket lite coronaviru­s i Egentliga Finland. Men gränskontr­ollen är viktig. Om den fallerar krävs det inte mycket förrän viruset kommer åt att sprida sig.

Nu behövs det beslut. Beslut om anskaffnin­g av ändamålsen­lig apparatur och öronmärkta pengar för det här. Antti Hakanen

 ??  ?? ALLT FLER SKA TESTAS. På ett par veckor har antalet coronatest som analyseras vid ÅUCS laboratori­um ökat från 200 till 700. Gränsen för vad labbet klarar av är snart nådd.
ALLT FLER SKA TESTAS. På ett par veckor har antalet coronatest som analyseras vid ÅUCS laboratori­um ökat från 200 till 700. Gränsen för vad labbet klarar av är snart nådd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland