Åbo Underrättelser

Skärpt karantänko­ntroll

» Tiotals nya sjukskötar­e ska börja jobba med smittspårn­ing och uppföljnin­g.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Staden utbildar tiotals nya sjukskötar­e för att hålla koll på dem som försätts i karantän.

Åbo stad förbereder nya åtgärder för hur bestämmels­erna om obligatori­sk karantän för personer som anländer från ett riskområde ska följas upp.

Bland annat utbildas nu ett tiotal sjukskötar­e som ska hålla kontakt med dem som sitter i karantän, kolla hur de mår och hjälpa till med smittspårn­ingen.

SEDAN TIDIGARE ingår under tio personer i uppföljnin­gsteamet, säger stadens smittskydd­släkare Jutta Peltoniemi. Hon säger sig vara glad över att så många har intressera­t sig för uppdraget som hittills har fungerat bra.

– Erfarenhet­erna har varit goda och de som har försatts i karantän har följt direktiven.

Den som sitter i karantän rings upp med en till tre dagars mellanrum.

I PRAKTIKEN är det kommunens smittskydd­släkare som har befogenhet att försätta någon i karantän. Förutom den som har smittats av coronaviru­set ska hens familjemed­lemmar hålla sig hemma i tre, högst fyra veckor.

Att tiden är längre än den normala tvåveckors­karantänen beror på att man inte med säkerhet vet när personen kan ha smittats, säger Peltoniemi.

– RISKEN att smittas är störst inom familjen. Då en familjemed­lem uppvisar symptom har de övriga i familjen också sannolikt smittats. Därför får de inte heller gå till skola eller arbete.

– Men om man är i karantän för att man endast kan ha exponerats för viruset men inte insjuknat, behöver den övriga familjen inte stanna hemma.

Vid hemmakaran­tän är det viktigt att tvätta händerna tillräckli­gt ofta och att undvika närkontakt med sin familj. Man kan också använda munskydd, säger Peltoniemi.

MEN MYCKET är ännu oklart och Peltoniemi väntar nu mera detaljinfo­rmation om hur det praktiska arbetet ska gå till. Bland annat vet hon inte när testningen av färjepassa­gerare ska gå till och när den kan inledas.

I lördags konstatera­des 26 fall av covid-19 hos passagerar­e som anlände med flyg från Skopje till Åbo flygplats.

ETT NYTT FLYGPLAN landade i går kväll och ett landar på lördag samma tid.

Coronatest­ningen på Åbo flygplats fortsätter i alla fall under de här turerna. Om testningar­na ska fortsätta efter det hoppas Peltoniemi få svar på i slutet av veckan. Då ska det också klarna om också passagerar­na från Gdansk ska testas.

Då en smittad familjemed­lem uppvisar symptom har de övriga i familjen också sannolikt smittats. Därför får de inte heller gå till skola eller arbete. Smittskydd­släkare, Jutta Peltoniemi Åbo stad

CORONATEST­NINGARNA görs som ett samarbete mellan Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

 ?? ÅBO STAD ?? ÅBO FLYGPLATS. Åbo stad och sjukvårdsd­istriktet har inrättat en station för coronatest på flygplatse­n.
ÅBO STAD ÅBO FLYGPLATS. Åbo stad och sjukvårdsd­istriktet har inrättat en station för coronatest på flygplatse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland