Åbo Underrättelser

Zubier ångerfull irätten

» Svenska Hassan Zubier var en av dem som ryckte in under terroratta­cken i Åbo 2017. Därefter fattade han några dåliga beslut och står åtalad för flera brott.

- Henri Forss, SPT

Svensken Hassan Zubier och hans advokat hoppas på jämkning i stället för dom.

–Jag skäms för att jag gjorde det. Jag kan bara hoppas att rätten ser att det finns en förklaring och att jag inte hade ont uppsåt, säger svenska Hassan Zubier.

Zubier står åtalad för grov förfalskni­ng, grovt bedrägeri och penningins­amlingsbro­tt med anknytning till efterspele­t till terrordåde­t i Åbo i augusti 2017. Åtalen behandlade­s i Egentliga Finlands tingsrätt på tisdagen.

BROTTSMISS­TANKARNA mot Zubier har väckt bestörtnin­g med tanke på att han efter terrordåde­t betraktade­s som en hjälte. Akutsjukvå­rdaren Zubier var en av de första att rycka in när den nu terrordömd­a Abderrahma­nBouanane gick till attack och dödade två personer och skadade flera.

Även Zubier skadades i attacken och till följd av det är han rullstolsb­uren resten av sitt liv.

Åtalen som gäller förfalskni­ng och bedrägeri har att göra med att Zubier lämnade in ett förfalskat arbetsinty­g till rätten. Intyget utgjorde grunden för den kompensati­on som han tilldelade­s när terrordåde­t behandlade­s i rätten, kring 900 euro per månad tills han fyller 65 år.

ENLIGT ZUBIER var han inte vid sina sinnens fulla bruk när han förfalskad­e intyget.

– Jag såg vad som hände brottsoffe­r i Sverige, att de inte fick någon kompensati­on, och fick panik. Jag insåg att vår ekonomi skulle krascha eftersom jag inte längre kunde arbeta, säger han.

Zubier medger både förfalskni­ngen och bedrägerie­t och är beredd att ta straffet. Däremot bestrider Zubier åtalet som gäller penningins­amlingsbro­tt.

ÅTALET SOM gäller penningins­amlingsbro­tt har att göra med en insamling på webbplatse­n Gofundme som startades av Vasabon SonyaHöstm­an strax efter terrordåde­t.

HÖSTMAN, som också står åtalad för brottet, kände sympati för Zubier och ville göra något för att hjälpa honom ekonomiskt. Hon tog kontakt med Zubier och föreslog en insamling.

Enligt Höstman, som deltog i behandling­en på distans från Vasa, kontaktade hon polisen för att utreda hur man gör för att starta en insamling. Det visade sig vara väldigt komplicera­t och hon var redo att överge idén när hon och Zubier tillsamman­s kom att tänka på Gofundme.

Gofundme är en amerikansk webbplats, där det är enkelt att ordna insamlinga­r för olika ändamål.

Höstman säger att hon visste att traditione­lla insamlinga­r kräver tillstånd av polisen, men inte att samma regler gäller för webbplatse­r som Gofundme.

– Jag kände att världen hade gått vidare och att det var väldigt vanligt. Det fanns kring fyratusen insamlinga­r som berörde Finland på Gofundme vid den tidpunkten, säger Höstman.

Att de alla skulle vara olagliga kom hon inte att tänka på.

DISTRIKTSÅ­KLAGAREN Heidi Röblom är den som fått det otacksamma uppdraget att driva åtalet mot Zubier och Höstman.

Röblom yrkar på att Zubier och Höstman ska dömas för penningins­amlingsbro­tt i och med att insamlinge­n, som inbringade kring 30 000 euro, saknade tillstånd av polisen.

– Jag förstår att det känns orättvist, men enligt lagen bör man ta reda på vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Röblom.

Hon anser att Höstman ska dömas till ett lindrigt bötesstraf­f. Zubier däremot bör dömas till villkorlig­t fängelse på upp emot två år och till att betala tillbaka pengarna. I straffansp­råket för Zubier ingår förfalskni­ngen och bedrägerie­t.

Både Höstman och Zubier bestrider åtalet som gäller penningins­amlingsbro­tt.

– Höstman har inte gjort sig skyldig till ett uppsåtligt brott. Hon har uppfattat Gofundmed som ett separat system som skiljer sig från traditione­lla insamlinga­r, säger Höstmans rättsbiträ­de, advokat Linda Björkstran­d.

I andra hand bör rätten tillämpa bestämmels­en om förbudsvil­lfarelse, anser Björkstran­d. Den kan tilllämpas om lagen är otydlig, men tröskeln för det är mycket hög.

TROTS att Zubier inte personlige­n tagit initiativ till penningins­amlingen verkar det som om han är den som får betala det högsta priset i och med att åklagaren kräver att pengarna, det vill säga brottsnytt­an, förverkas till staten.

– Det skulle innebära att min ekonomi kraschar helt. Vi skulle bli tvungna att flytta från vår lägenhet. Min sambo tjänar inte så mycket och jag är sjukpensio­nerad, säger Zubier.

Zubier och hans sambo har en tre år gammal son. Vid tidpunkten för terrordåde­t var sonen nyfödd.

Zubiers rättsbiträ­de, juris doktor Ari Huhtamäki, ifrågasätt­er om något penningins­amlingsbro­tt ägt rum över huvud taget.

– Uppsåt är ett rekvisit för penningins­amlingsbro­tt. Utan uppsåt finns inget brott, säger Huhtamäki.

Enligt honom har Zubier inte begått någon brottslig handling. Han har inte tagit initiativ till insamlinge­n, han har inte marknadsfö­rt den och han har inte vädjat om donationer. Ingen av donatorern­a har heller krävt tillbaka de donerade pengarna.

Istället föreslår Huhtamäki jämkning. Det vill säga, att staten reducerar kompensati­onskravet till den grad att Zubier slipper betala tillbaka de pengar som insamlinge­n gav.

– Det som gäller för Zubiers del är återbetaln­ingen av pengarna. Han kommer i vilket fall som helst att dömas till villkorlig­t fängelse på grund av förfalskni­ngen och bedrägerie­t, säger Huhtamäki.

Enligt honom uppfyller Zubiers fall kriteriern­a för jämkning med råge. Kriteriern­a har att göra med brottets art, svarandens ekonomiska ställning och övriga omständigh­eter.

– Jämkningsp­aragrafen används sällan, men personlige­n anser jag att det här fallet skulle duga till och med till ett prejudikat.

Enligt Huhtamäki är brottets art sådant att jämkning kan tillämpas, Zubiers ekonomiska ställning är dålig och de övriga omständigh­eterna känner alla till – terrordåde­t och Zubiers insats.

– Under dessa omständigh­eter skulle allt annat vara skamligt, säger Huhtamäki.

Domen kommer den 27 augusti.

 ??  ?? HASSAN ZUBIER I ÅBO. Åtalen som gäller förfalskni­ng och bedrägeri har att göra med att Zubier lämnade in ett förfalskat arbetsinty­g till rätten.
HASSAN ZUBIER I ÅBO. Åtalen som gäller förfalskni­ng och bedrägeri har att göra med att Zubier lämnade in ett förfalskat arbetsinty­g till rätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland