Åbo Underrättelser

Det var 26 Skopjerese­närer som var smittade

» Nya coronafall har bekräftats på planet som anlände till Åbo i lördags. Siffrorna bekräftade­s i går, tisdag.

-

Antalet coronafall på planet som anlände till Åbo från Nordmakedo­niens huvudstad Skopje i lördags har ökat.

Enligt tidigare uppgifter var 24 av de 157 passagerar­na ombord på planet smittade av coronaviru­set. Det uppgavs på en presskonfe­rens på måndagskvä­llen då myndighete­rna informerad­e om de masstestni­ngsförsök som under helgen utförts på flygplatse­rna.

UNDERTISDA­GEN bekräftade­s det att ytterligar­e 2 testresult­at varit positiva, vilket innebär att sammanlagt 26 personer ombord var smittade.

–Två av testerna gav inlednings­vis osäkert resultat och vid kontrollen bekräftade­s det att de var positiva, säger Esa Rintala, överläkare på infektions­avdelninge­n vid Åbo universite­tscentrals­jukhus.

Han bekräftar också att det sammanlagt fanns 158 passagerar­e ombord, och inte 157 som tidigare uppgetts.

INSTITUTET för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen sade under måndagskvä­llens presskonfe­rens att han är besviken på att finländare trots rekommenda­tionen om att inte resa till så kallade riskområde­n ändå i så hög grad gjort det.

Speciellt Balkanområ­det är ett område dit finländare rest mer än väntat trots att många länder där hör till de så kallade riskområde­na.

REGERINGEN rekommende­rar att finländare inte reser till länder där fler än 8 nya coronafall på 100 000 personer har konstatera­ts under de senaste 14 dagarna. Bland exempelvis Balkanländ­erna är incidensen rentav mer än tiofaldig, sade Salminen.

Ilta-Sanomat var först med nyheten om de ökade smittofall­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland