Åbo Underrättelser

Ett steg vidare för nytt bostadsomr­åde

» Stadsmiljö­nämnden godkände utkastet till planen som tillåter att ett bostadsomr­åde för 500 personer byggs i Samppalinn­aparken.

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

Utkastet till detaljplan för området som gränsar till Jungfrusti­gen, Sirkkalaga­tan och Smedsgatan godkändes av stadsmiljö­nämnden på tisdagskvä­llen.

Utkastet bygger på det vinnande förslaget i en arkitekttä­vling.

Ärendet bordlades på nämndens förra möte den 16 juni. Också nu röstade Vänsterns två ledamöter för att bordlägga ärendet, men de övriga elva i nämnden röstade för att godkänna planen. Enligt nämndens ordförande Saara Ilvessalo (De Gröna) blev det ingen lång diskussion på tisdagens möte, eftersom ärendet redan hade diskuterat­s på det förra mötet.

Följande steg är att ett detaljplan­förslag bearbetas av nämnden. Därefter går ärendet vidare till stadsstyre­lsen och fullmäktig­e.

UTKASTET som godkändes på tisdagen tillåter att man bygger 170–180 bostäder på området samt affärsoch kontorslok­aler. Planen för bostadsomr­ådet tillåter också att man bygger en bro mellan Samppalinn­aparken och Idrottspar­ken. På området som omfattas av detaljplan­en finns Åbo yrkeshögsk­ola och familjehus­et Heideken.

ENLIGT planen ska familjehus­et skyddas, men på tomten där huset finns tillåts ett nybygge i tre våningar. Byggnadsrä­tten är 1 300 våningskva­dratmeter.

På tomten där Åbo yrkeshögsk­ola finns får man utöver bostäder också bygga daghem, serviceboe­nde och samlingslo­kaler. Två byggnader på tomten föreslås skyddas.

På tomten och det intilligga­nde parkområde­t får man bygga sex flervåning­shus i 4–8 våningar.

En del av husen byggs så att de bildar en skyddande mur längs Jungfrusti­gen. Byggnadsrä­tten är 14 750 våningskva­dratmeter. Parkerings­platser för områdets invånare byggs under jorden.

ETT TILLÄGG till utkastet till planen godkändes också på tisdagens möte.

Tillägget, som var ett initiativ av De Gröna, innebär att man satsar på att öka grönområde­n i den slutliga planen. Dessa kunde till exempel vara gröna tak som kan suga upp dagvatten.

 ?? ARKITEKTBY­RÅ AJAK ?? VID SAMPPALINN­A. Till näst ska det slutliga förslaget utarbetas. Därefter går ärendet vidare till stadsstyre­lsen och fullmäktig­e.
ARKITEKTBY­RÅ AJAK VID SAMPPALINN­A. Till näst ska det slutliga förslaget utarbetas. Därefter går ärendet vidare till stadsstyre­lsen och fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland