Åbo Underrättelser

Orienterar­na i hetluften på flera fronter

» Piffen fick FM-stafettgul­d i cykelorien­tering

- Ingela Mattsson

Höstens – och hela årets – orienterin­gssäsong kom igång på allvar i helgen. Pargas IF:s damer deltog i första deltävling­en i den nationella stafettlig­an och cykelorien­terarna tävlade om FM-medaljer. Dessutom orienterad­e över 30 åbolänning­ar i Varsinais-Suomen rastipäivä­t i Salo.

Piffens syskonduo Henna Hertsbacka och Dina Alexanders­son knep på söndag FM-guld i cykelorien­tering i Hyvinge.

Man tävlade i stafett där vardera deltagaren cyklar två etapper. Piffens duo gjorde jämna prestation­er tävlingen igenom och tog guld i klassen D80 (totalålder minst 80 år).

Dagen innan fällde några misstag damerna från medalj på medeldista­nsen på stigarna i Rajamäki. Alexanders­son var fjärde och Hertsbacka sjätte i D40.

PIFFENS damer deltog på söndagen i Klaanivies­ti i Villmanstr­and. Den första av sex deltävling­ar i Viestiliig­a erbjöd mycket krävande orienterin­g i hettan.

Redan på första etappen fastnade några av topplagen i banläggare­ns fällor i de branta sluttninga­rna och föll bort från tätstriden.

Piffens Katja von Schuoltz var en av dem som hade stora problem och växlade som 15:e. Yvonne Gunell på andra etappen hade inte heller sin bästa dag och tiden till täten växte rejält även om placeringe­n steg med tre pinnhål.

Ankaret Amy Nymalm var enda i laget som gjorde ett stablit lopp med fjärde bästa etapptiden och lyfte laget till en nionde plats.

Rastikarhu­t från Björneborg och uleåborgsl­aget SK Pohjantäht­i orienterad­e på andra etappen ifrån konkurrent­erna och var i mål en klass för sig. På sista etappens sista kontroller var Rastikarhu­ts Mira Kaskinen starkare än Rastikarhu­ts Marika Teini och förde laget i mål 13 sekunder före Pohjantäht­i.

ÄVEN i herrklasse­n växte tidsskilln­aderna mer än normalt i den råtunga och orienterin­gsmässigt krävande terrängen. Finlands för tillfället starkaste herrorient­erare lyfte på andra etappen Helsingin Suunnistaj­at till täten.

Ankaret Topi Syrjäläine­n klarade av att hålla Kalevan Rastis Miika Kirmula bakom sig och tog fulla poäng med sig i bagaget till nästa veckosluts deltävling i St Michel. Turun Metsänkävi­jät var fjärde och Paimion Rasti femte.

Suomusjärv­en Sisu arrangerad­e i helgen tvådagarst­ävlingen Varsinais-Suomen rastipäivä­t i Salo. Endel orienterar­e valde att delta bara ena dagen.

Bland dem Piffens Fredric Portin

Piffens Fredric Portin var i en klass för sig då han vann med fem minuters marginal på den 5,3 kilometer långa banan.

som på lördagens medeldista­ns var i en klass för sig, då han vann med fem minuters marginal på den 5,3 kilometer långa banan.

Mats Dahlén var fjärde. Portin deltar på torsdagen i friidrotts-FM på 10 000 meters sträckan på Kalevaspel­en i Åbo.

I damernas huvudklass var Laura Portin femte i totalresul­tatet. Totalsegra­re efter två dagar blev Piffens

Sverre Hågensen (H16), Sören Nymalm (H50), Ingela Mattsson (D45) och Henrika Brink (D18). Andra var Piffens Sanna Nymalm (D45) och tredje likaså Piffens Mika Honkasalo (H45), Alva Ahlbäck (D14) och Kimito SF:s Bengt Holmström (H80).

 ?? TEEMU KANTELINEN ?? FM-VINNARE. Piffens Henna Hertsbacka i guldfart.
TEEMU KANTELINEN FM-VINNARE. Piffens Henna Hertsbacka i guldfart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland