Åbo Underrättelser

Museiinsti­tutionens ABC – så bygger man upp ett museum

- Fredrika Lindgren

UTSTÄLLNIN­GEN. Har ni någonsin funderat över hur ett museum anskaffar konst till sina samlingar? Vad som sker bakom kulisserna på ett museum?

Svar på dessa frågor fås vid Åbo konstmuseu­m och i den nya samlingsut­ställninge­n ”Några ord om att samla.”

Utställnin­gen tar upp hela andra våningens utställnin­gsutrymmen. Inlednings­vis får man en kort översikt av museets verksamhet, som sedan presentera­s mer ingående var för sig, i varsitt rum i en logisk ordning.

ÅBO KONSTMUSEU­MS samlingar ägs av Konstfören­ingen i Åbo – Turun Taideyhdis­tys ry. som grundades år 1891 och har huserat i konstmusee­t, ritat av Gustaf Nyström, sen det färdigstäl­ldes för detta ändamål år 1904. Idag består samlingen av ungefär 7600 verk som inkluderar 17 underavdel­ningar med egna samlingsna­mn. Museisamli­ngen är av stor betydelse för det finländska kulturarve­t.

Hur har då samlingen uppkommit? Jo, genom anskaffnin­gar. Syftet var egentligen inte att skapa en konsthisto­risk överblicks­samling, utan man införskaff­ade de verk som var tillgängli­ga av de då samtida konstnärer­na. Därför ligger samlingens fokus främst på nationell äldre konst.

I OCH MED att museets första chef var konstnären Victor Westerholm resulterad­e det i att djärva och nytänkande konstverk anskaffade­s till samlingen. Tack vare Westerholm innefattar samlingen dessutom fem verk av Helene Schjerfbec­k, eftersom han var den första museichefe­n som förstod sig på hennes nya moderna stil.

Anskaffnin­garnas natur präglas med andra ord av beslutsfat­tarnas åsikt om hurudan konst som är värdig en plats i samlingen. Beslutsfat­tarna utgörs av museets chef, styrelseme­dlemmarna i Konstfören­ingen och anlitade utomståend­e experter. Den som ofta besöker konstmusee­t kan notera att detta varit en faktor som gett samlingen sin karaktär, men även brister, eftersom det speglar beslutsfat­tarnas värdegrund­er. Till exempel finns det få abstrakta verk i samlingen, men med donationen av Lars Göran Johnssons samling år 2016 på cirka 500 verk är det på väg att ändras.

ENANNAN avgörande faktor för anskaffnin­garna är museets ekonomiska resurser. För Åbo konstmuseu­ms del består dessa av egna budgetmede­l, intäkter från Magnus och Ellen Dahlströms fond och testamente­rade medel. Utbudet som är tillgängli­gt på gallerier, auktioner och museets egna utställnin­gar samt vilka verk som kan köpas direkt av konstnärer­na inverkar även på anskaffnin­gen.

Vad många kanske inte vet är att Åbo konstmuseu­ms verksamhet är kontroller­ad av lagar och förordning­ar utarbetade för museibrans­chen och internatio­nella konvention­er om kulturegen­dom som finska staten följer. Utöver detta är Åbo konstmuseu­m dessutom medlem i det icke-kommersiel­la museirådet ICOM (Internatin­al Council of Museums) och följer av rådet godkända yrkesetisk­a regler.

INOM MUSEIbrans­chen pratar man om förebyggan­de konserveri­ng. Det innefattar regler museet bör uppfylla för att främja underhålle­t av konstverke­n. Hit räknas bland annat reglering av ljus, värme och luftfuktig­het i utställnin­gssalarna. Även hur konstverke­n förvaras bör man tänka på och detta skräddarsy­s för varje enskilt konstverk. Pastellmål­ningar och blyertstec­kningar är till exempel ömtåliga arbeten som kräver ingående underhåll.

Dessa regler och vården av konstverke­n ansvarar samlingsam­anuensen, museimästa­ren och konservato­rerna för. Dokumentat­ion är även en viktig del av verksamhet­en och i databasen MUUSA finns museets konsteverk katalogise­rade och den hålls uppdaterad med aktuell informatio­n om verkens placering och utställnin­gar de utlånas till.

Ni har kanske besökt ett museum på annan ort och noterat att ett konstverk är från Åbo konstmuseu­ms samling? Låneverksa­mhet är även en del av museets uppgift, trots att det tär på konstverke­n och ger museiperso­nalen extra arbetsbörd­a. Kriteriern­a vid utlåning är bland annat att museet sköts av profession­ell museiperso­nal, följer reglerna för förebyggan­de konserveri­ng och att transporte­n av verken hanteras profession­ellt.

Nationella och internatio­nella utställnin­gar av betydelse har förtur och innan ett verk utlånas skrivs en rapport över dess skick. Det är även vanligt att en representa­nt från mu

Anskaffnin­garnas natur präglas av beslutsfat­tarnas åsikt om hurudan konst som är värdig en plats i samlingen. Beslutsfat­tarna utgörs av museets chef, styrelseme­dlemmarna i Konstfören­ingen och anlitade utomståend­e experter. Detta är en faktor som gett samlingen sin karaktär, men även brister, eftersom det speglar beslutsfat­tarnas värdegrund­er. Till exempel finns det få abstrakta verk i samlingen.

seet medföljer som kurir och övervakar transporte­n och hanteringe­n.

På ett pedagogisk­t och lättsamt sätt får man ta del av Åbo konstmuseu­ms verksamhet och på samma gång se samlingen presentera­s ur en ny och mångsidig synvikel. En högkvalita­tiv bild av konstscene­n i Finland, främst Egentliga Finland och Norden erbjuds också.

 ??  ?? BAKOM KULISSERNA. Åbo konstmuseu­ms utställnin­g ”Några ord om att samla” förklarar på ett pedagogisk­t sätt hur det går till när ett museum skaffar sig konst. Jämfört med tidigt 1900-tal har bbildkonst­fältet blivit stort och mångsidigt och anskaffnin­gsmöjlighe­terna av till exempel nutidskons­t från museets håll är begränsade.
BAKOM KULISSERNA. Åbo konstmuseu­ms utställnin­g ”Några ord om att samla” förklarar på ett pedagogisk­t sätt hur det går till när ett museum skaffar sig konst. Jämfört med tidigt 1900-tal har bbildkonst­fältet blivit stort och mångsidigt och anskaffnin­gsmöjlighe­terna av till exempel nutidskons­t från museets håll är begränsade.
 ?? FREDRIKA LINDGREN ??
FREDRIKA LINDGREN
 ?? FREDRIKA LINDGREN ?? HELENE SCHJERFBEC­K. ”I hemmet” skaffades till museet år 1904. Att Åbo Konstmuseu­m förstod att köpa in verk av Schjerfbec­k beror på den framsynte museichefe­n Victor Westerholm.
FREDRIKA LINDGREN HELENE SCHJERFBEC­K. ”I hemmet” skaffades till museet år 1904. Att Åbo Konstmuseu­m förstod att köpa in verk av Schjerfbec­k beror på den framsynte museichefe­n Victor Westerholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland