Åbo Underrättelser

I dag öppnar Arbis och Kombis kursanmäla­n

» Arbetarins­tituten i Åbo och Pargas har förberett sig inför höstens kurser och är redo att övergå till distansund­ervisning vid behov.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

I dag öppnar både Skärgården­s Kombi i Pargas och Åbo Arbetarins­titut anmälan till höstens kurser.

Efter en väldigt annorlunda vår, då coronaepid­emin bröt ut och kurserna måste avbrytas, är båda instituten nu bättre förberedda och man är redo att gå över till distansund­ervisning på kort varsel om epidemiläg­et så kräver.

UTGÅNGSPUN­KTEN för båda instituten är ändå att kurserna består av vanlig närundervi­sning.

Vissa kursers gruppstorl­ekar är mindre i år för att man ska kunna bevara trygga avstånd mellan varandra, och i mån av möjlighet använder man sig av större utrymmen, men för det mesta går undervisni­ngen som normalt.

– Vi hoppas på att vi får fullfölja hösten som planerat, men vi håller tummen på pulsen och har en väldigt tydlig plan B, säger rektor Cecilia Hindersson vid Skärgården­s Kombi.

OM smittoläge­t förvärras blir kurserna nätkurser. På våren lyckades Kombi på kort varsel flytta några kurser till nätet, och Hindersson säger att avsevärt flera lärare nu är redo att distansund­ervisa.

På Arbis avbokades alla kurser på våren, men nu kan ungefär två tredjedela­r av höstens kurser bli distanskur­ser vid behov.

– Och vi har flyttat föreläsnin­gar inom Arbis till större utrymmen. Föreläsnin­gar flyttas till en större sal, som vi bara fyller till en tredjedel, äger Arbis rektor Sixten Westerby.

Vid vissa språkkurse­r är gruppstorl­ekarna redan ganska små, och då kan man vara i samma klassrum och ändå hålla avstånd.

KURSER som inte kan ordnas på distans, exempelvis keramik eller slöjd, kommer att avbrytas ifall epidemiläg­et förvärras. På våren beslöt Åbo stad att inte kompensera kursdeltag­are för Arbis annullerad­e kurser, utan istället erbjuds en del avgiftsfri­a föreläsnin­gar på hösten.

För att undvika samma scenario skickas fakturan nu i slutet av kursen istället för början, så institutet kan justera priset ifall kursen avbryts.

VID Kombi skjuter man också upp fakturan, men istället för avgiftsfri­a föreläsnin­gar kompensera­r man med billigare kursavgift­er för de kurser som drabbades i våras. Dessutom erbjuder Kombi också renodlade distanskur­ser.

– Nätkursern­a är bra alternativ för de som är lite osäkra, hör till en riskgrupp, eller är intressera­de av distansund­ervisning, säger Hindersson.

ARBIS erbjuder en nätkurs, men den är ett undantag och allt annat ordnas som närundervi­sning.

Överlag upplever Westerby inte att Arbis verksamhet är lämpad för distansund­ervisning.

– Arbis är egentligen inte en nätvärld. Styrkan ligger i att få träffa likasinnad­e människor, och den sociala biten uppnår man inte lika väl på distans.

INSTITUTEN följer myndighets­rekommenda­tionerna, och uppmanar kursdeltag­are att se till att inte komma på kurs om man är sjuk, att minnas hålla distans och använda handsprit.

Handsprit finns tillgängli­gt på kurserna. Arbis öppnar kursanmäla­n klockan 18, medan Kombi öppnar redan 9.

 ?? PRIVAT ?? CECILIA HINDERSSON, KOMBI. Institutet erbjuder kurser både på plats och distanskur­ser.
PRIVAT CECILIA HINDERSSON, KOMBI. Institutet erbjuder kurser både på plats och distanskur­ser.
 ?? ÅU-FOTO ?? SIXTEN WESTERBY, ARBIS. I höst tär Arbis också förberett för distansund­ervisning.
ÅU-FOTO SIXTEN WESTERBY, ARBIS. I höst tär Arbis också förberett för distansund­ervisning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland