Åbo Underrättelser

Kimitoön: Restriktio­ner i dagis är utmanande

» Att få små barn att hålla säkerhetsa­vstånd är svårt, säger småbarnspe­dagogikled­are i Kimitoön.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Allt fler barn har under augusti månad återvänt till daghemmen på Kimitoön och från och med skolstarte­n på onsdag torde de flesta barnen igen vara på plats.

Enligt Janni Ölander, som är ledare för småbarnspe­dagogiken på Kimitoön, följer man i daghemmen på Kimitoön långt samma rutiner som i våras. De olika grupperna håller man skilt och man är noga med hand- och hosthygien.

– Det viktigaste är förstås att man inte kommer till dagis om man har symptom på corona, säger Ölander.

Har barnet varit på resa till ett land som omfattas av resebegrän­sningarna är det karantän som gäller.

I KIMITOÖNS daghem råder inte trängsel, så det är åtminstone i teorin möjligt att hålla grupperna skilt.

-- Men i praktiken blir det nog svårt. För ett litet barn är det svårt att förstå varför man inte får använda hela gården. Varför får man plötsligt inte gå till rutschbana­n?

Även om denna rekommenda­tion kan vara svår att beakta fullt ut, hoppas Ölander att man kan göra det lättare genom att leda verksamhet­en så att barnen har fokus på annat.

I BÖRJAN AV veckan var det ännu lugnt i Hulta daghem, men bara 10 barn på plats av de 36 som är inskrivna här.

Förstås vidtogs åtgärder mot smittsprid­ning här redan i våras, men då var barnen färre än vad de kommer att vara nu och således lättare att hålla isär. Sedan coronapand­emins utbrott har man här tvättat händerna oftare och undvikit att föräldrar kommer in i dagiset. Också ÅU:s reporter får nöja sig med att träffa barnen på gården.

– Vi plingar med en klocka i tamburen då föräldrar kommer, och så för vi ut väskan, säger Susann Fagerlund, som är pedagogisk ledare här.

Hon tillägger att man i Hulta kommer att satsa ännu mera än förut på utevistels­e framöver.

EN ANNAN utmaning Janni Ölander nämner är att det inom Kimitoöns småbarnspe­dagogik finns personal som jobbar på fler olika enheter. Till exempel rör sig specialbar­nträdgårds­läraren i alla enheter – jobbet kan inte göras från ett enda ställe.

– Barnen måste få sitt stöd, så specialbar­nträdgårds­läraren kommer att röra sig som förut, men jobbar avskilt med barnen.

För Ölander känns hela situatione­n oklar, i och med att rådande rekommenda­tioner ändrar ofta. Ska man till exempel hålla barnet hemma om det har lite snuva?

– Det kan ju handla om en tillfällig snuva, eller om en allergisk snuva. Det här blir svårt att bedöma både för föräldrar och personal.

SOM en aktuell risk ser Ölander nu den omtalade coronatröt­theten, som kanske leder slarv med till exempel handhygien i affärerna.

Från mars till augusti var det många föräldrar som valde att inte ha sina barn på dagis. I mitten av mars då undantagst­illstånd utlystes var bara 25 procent av barnen på plats, medan andelen sakta steg till cirka 70 procent i mitten av maj. Från hösten är det bara några enstaka som förlänger frånvaron.

FÖRÄNDRING­AR gällande antalet barn i Kimitoöns småbarnspe­dagogik jämfört med i fjol är inte stora, och några problem med att hitta plats till alla barn finns inte.

Inför hösten har Ölander kunnat konstatera att en plats i familjedag­vård, speciellt i vissa byar, tycks vara extra eftertrakt­at i år. De 12 familjedag­vårdarna bor utspritt på hela

Kimitoön, så geografin gör förstås att de som bor i periferin fortfarand­e har lediga platser.

Vad popularite­ten beror på har Ölander inga klara svar på, men tänker sig att det dels har att göra med att det just nu finns en hel del småbarn på Kimitoön, dels att de familjer som anlitar familjedag­vård gärna vill ha sin plats kvar under flera år.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? TRIVS I KLÄTTERTRÄ­DET. Vilda Nylund och Edward Ek går i Hulta daghem.
EMILIA ÖRNMARK TRIVS I KLÄTTERTRÄ­DET. Vilda Nylund och Edward Ek går i Hulta daghem.
 ??  ?? PEDAGOGISK LEDARE. Susann Fagerlund i Hulta daghem berättar att man i år kommer att fokusera ännu mera på utvistelse.
PEDAGOGISK LEDARE. Susann Fagerlund i Hulta daghem berättar att man i år kommer att fokusera ännu mera på utvistelse.
 ??  ?? LEDER SMÅBARNSPE­DAGOGIKEN. Janni Ölander tycker att hela situatione­n gällande rekommenda­tioner för daghem är något oklar.
LEDER SMÅBARNSPE­DAGOGIKEN. Janni Ölander tycker att hela situatione­n gällande rekommenda­tioner för daghem är något oklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland