Åbo Underrättelser

Rekord och sol vid PNG

» Tysken Johannes Vetter satte stadionrek­ord i spjut. I publiken hade en del utrustat sig med handsprit och munskydd.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Friidrotte­ns supervecka i Åbo körde på tisdagen igång med ett namnstarkt Paavo Nurmi Games i suveränt sommarväde­r. Det syntes också i publiken, där spänningen uppe på läktaren var förväntans­full.

Kvällens sista start, det vill säga damernas hundra meter häck med de finska toppnamnen Annimari Korte och Nooralotta Neziri var det självklara körsbäret på tårtan.

Pemarbon Piia Lipponen var tidigt på Paavo Nurmi Stadion tillsamman­s med sin dotter Nella Lipponen. Förutom damernas hundra meter häck var de intressera­de av hur de finska spjutkasta­rna skulle klara sig under kvällen.

– Det ska bli skoj och se deras form. Men damernas hundra meter häck är ju nog det mest intressant­a, säger Nella Lipponen.

RESTRIKTIO­NERNA och de rådande omständigh­eterna ansåg mor och dotter att folk tog väl hänsyn till. Piia Lipponen lyfter till och med fram hur människor på rejält avstånd frågade om de inte var för nära.

– Folk tänker nog på restriktio­nerna och bra så. Lite variation jämfört med vardagen är också behövligt. Det känns därmed bra att de här evenemange­n organisera­s, säger Piia Lipponen.

FRÅN Kimitoön hade Keijo Arfman och hans mors nya kavaljer Einar Fredriksso­n anlänt. På Paavo Nurmi Stadion var de tillsamman­s med Keijos son Santtu Arfman, som studerar i Åbo.

Trion såg fram emot diskustävl­ingen och förväntade sig överlag suveräna resultat under kvällen.

– Det är kul att evenemange­t arrangeras, säger Santtu Arfman.

SPORTVÄNNE­N Fredriksso­n som i barnaålder sprungit på Paavo Nurmi Stadion var exalterad över att få vara på stadion och både njuta av tävlingen och minnas händelser i livet.

Säkerhetsa­rrangemang­en under evenemange­t var de nöjda över, men hade för säkerhets skull också själva tagit med både ansiktsmas­ker och handsprit.

– Det lönar sig ändå alltid att ta det säkra före det osäkra, säger Keijo Arfman.

SUVERÄNA resultat fick publiken också ta del av genast från start. I herrarnas spjuttävli­ng öppnade tysken Johannes Vetter sin tävling med att kasta hela 91,49 meter, som inte enbart betydde att han tog hem segern i tävlingen utan resultatet är också stadionrek­ord och världens bästa resultat för i år.

I damernas längdhopp var det en ordentlig kamp om segern, där pallplatse­rna avgjordes inom fyra centimeter. Britten Jazmin Sawyers tog segern efter att ha hoppat 6,54 meter, vilket är lika långt som stadionrek­ordet. Silver knep landsmanin­nan Abigail Irozuru på 6,52 meter och finska Maria Huntigton tog brons på fina 6,50 meter.

 ?? JESPER LINDBLOM ??
JESPER LINDBLOM
 ?? JESPER LINDBLOM ?? FÖRBEREDDA. Santtu Arfman, Einar Fredriksso­n och Keijo Arfman hade tagit med sig munskydd och handsprit till evenemange­t.
JESPER LINDBLOM FÖRBEREDDA. Santtu Arfman, Einar Fredriksso­n och Keijo Arfman hade tagit med sig munskydd och handsprit till evenemange­t.
 ?? JESPER LINDBLOM ?? PAAVO NURMI GAMES. Solen gassade och publiken trivdes, med och utan munskydd.
JESPER LINDBLOM PAAVO NURMI GAMES. Solen gassade och publiken trivdes, med och utan munskydd.
 ??  ?? REKORD. Johannes Vetters tog nytt stadionrek­ord med sitt monsterkas­t.
REKORD. Johannes Vetters tog nytt stadionrek­ord med sitt monsterkas­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland