Åbo Underrättelser

Åbo Akademi får EU-finansieri­ng för internatio­nella program

» Finansieri­ngen tryggar fortsättni­ngen för magisterpr­ogram i analytisk kemi och möjliggör nytt program inom datateknik.

-

ÅBO Akademi har för tredje gången i rad fått finansieri­ng av Europeiska Unionen som möjliggör att universite­tet kan fortsätta med sitt internatio­nella double-degree magisterpr­ogram som utbildar diplominge­njörer i analytisk kemi.

Sammanlagt har Åbo Akademi tagit emot 90 studerande från 39 länder både inom och utanför EU inom ramen för programmet Excellence in Analytical Chemistry (EACH) som funnits i sex år.

Åbo Akademi erbjuder programmet som i samarbete med Tartu Ülikool i Estland, Uppsala Universite­t i Sverige och Université Claude-Bernard Lyon 1 i Frankrike.

– Tilläggsfi­nansiering­en gör att vi har säkrat EACH-programmet för åtminstone 4 år, vilket ger oss fortsatta möjlighete­r att utbilda framtidens diplominge­njörer inom analytisk kemi för den internatio­nella marknaden samtidigt som studenter från hela världen ges chansen att ta del av Åbo Akademis expertis inom kemi och kemiteknik. säger Johan Bobacka, professor i analytisk kemi.

EU BYRÅN Education, Audiovisua­l and Culture Executive Agency (EACEA) har även beviljat Åbo Akademi en summa på 4,46 miljoner euro för att etablera ett nytt double-degree program inom ämnet datateknik, Engineerin­g of Data-intensive Intelligen­t Software Systems (EDISS).

Programmet, som koordinera­s av Åbo Akademi, är ett samarbete med

Mälardalen­s högskola i Sverige, Università degli Studi dell’Aquila i Italien och Universida­d de las Islas Baleares i Spanien.

– Inom EDISS är tanken att sammanlänk­a vetande från datavetens­kap och programvar­uutvecklin­g för att uppmuntra skapandet av intelligen­ta programvar­usystem. När slutproduk­ten når användaren är den en applikatio­n som har kapacitet att lära sig och utvecklas i en riktning som gör den än mer relevant och användbar, säger Sepinoud Azimi Rashti, projektfor­skare.

Även dekan Patrik Henelius vid fakulteten för naturveten­skap och teknik gläds över den nya finansieri­ngen.

– Ett utökat utbud av internatio­nella magisterpr­ogram stärker ytterligar­e Åbo Akademis position på högskolefä­ltet. Double degree-program är ett utmärkt sätt att förstärka och utveckla det viktiga samarbetet med våra nordiska och internatio­nella partners, och jag är mycket stolt över det framgångsr­ika planerings­arbete mina medarbetar­e lagt ner på programmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland