Åbo Underrättelser

Muntra miner vid skolstart

» Färre föräldrar och trygga distanser inne på skolgården dämpade inte stämningen då Sirkkala skolas nya elevers kepsar överräckte­s.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@abounderra­ttelser.fi

Strax innan klockan nio väcks Sirkkala skolas innergård till liv igen efter sommarlove­t. Men till skillnad från tidigare år är det främst skolelever, gamla och nya, som rör sig inne på gården.

De flesta föräldrar stannar vid porten och vinkar av sina barn där. På grund av coronaepid­emin bör inte utomståend­e röra sig inne på skolans gård.

Men stämningen inne på skolgården är inte dämpad för det. Nere vid paviljonge­n samlas årets ettor för att hälsas välkomna av rektor Elise Kurtén.

I paviljonge­n syns bara muntra miner, och då ÅU frågar de nya eleverna om de är nervösa inför att få börja på första klass brister barnen ut i ett energiskt mantra:

– Ettan, ettan, ettan, ettan! ropar de alla i kör.

UTAN tvekan är förväntnin­garna höga. En av de som ska börja på första klass är Veronica Mua. Hon ser mest fram emot att få lära sig läsa och skriva.

– Jag är lite nervös, men på ett bra sätt, säger hon.

Ettorna står inför en ceremoni som kan jämföras med en studentdim­ission, fast i början av skolgången: rektor Elise Kurtén ska nämligen dela ut nya gula reflexkeps­ar åt alla som börjar i första klass.

ETTORNAS föräldrar får vara inne på gården, men följer ändå med ceremonin på tryggt avstånd.

Marcus Nyman ser på då dottern Molly får sin keps. Ceremonin är bekant sedan tidigare för honom.

– Det här är fjärde barnet. Mollys storebrors­a började på första klass förra året.

Juhani Toukola säger att skolstarte­n är nästan mera spännande för honom än för dottern Anna. Åldersskil­lnaden mellan Anna och de två äldre syskonen är lite större, så det var ett tag sedan han sist fick uppleva kepsceremo­nin. Men även om det är spännande känner han också en viss oro för coronaviru­set, eftersom mycket tyder på att faran inte är över.

– Vi har tänkt mycket på ifall man måste övergå till att plugga på distans igen, men det är bra att man kan börja året på skolan, så kommer man bra igång.

REKTOR Kurtén tycker att en läsårsstar­t alltid är speciell, men i år är det mycket fler bitar som ska falla på plats än vanligt.

Exempelvis var städningen och fastighets­skötseln sådant som bara rullade på förr, men på grund av coronaepid­emin måste man nu mera aktivt se över dem.

– Nu i höst har vi satt mycket tyngd på trygghet. Vi har diskuterat mycket och har en plan A, B och C. Men jag vill poängtera att med ett starkt samarbete med hemmen så klarar vi det här tillsamman­s.

Dessutom ska Sirkkala skola tömmas för renovering vid årsskiftet. Men det stressar inte Kurtén över, utan ser fram emot renovering­en.

– Det har varit en lång planering att flytta in i nytt och renovera det gamla, och vi har känner att vi har renovering­en på det klara!

 ?? LUKAS SÖDERQVIST ??
LUKAS SÖDERQVIST
 ?? LUKAS SÖDERQVIST ?? IVRIGA. Alvar Mattelmäki, Anthon Gustafsson, Veronica Mua, Aino Hautamaa, Solveig Karjalaine­n, Caisa Ojala, Oskar Wikberg, Minnea Räihä och Saga Dahllund är alla ivriga över att få börja på första klass.
LUKAS SÖDERQVIST IVRIGA. Alvar Mattelmäki, Anthon Gustafsson, Veronica Mua, Aino Hautamaa, Solveig Karjalaine­n, Caisa Ojala, Oskar Wikberg, Minnea Räihä och Saga Dahllund är alla ivriga över att få börja på första klass.
 ?? LUKAS SÖDERQVIST ?? CEREMONIEL­LT. Rektor Elise Kurtén placerar gula reflexkeps­ar på alla nya elevers huvuden.
LUKAS SÖDERQVIST CEREMONIEL­LT. Rektor Elise Kurtén placerar gula reflexkeps­ar på alla nya elevers huvuden.
 ?? LUKAS SÖDERQVIST ?? NERVÖST. Veronica Mua, som ska börja på första klass, säger att hon är lite nervös, men på ett bra sätt.
LUKAS SÖDERQVIST NERVÖST. Veronica Mua, som ska börja på första klass, säger att hon är lite nervös, men på ett bra sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland