Åbo Underrättelser

Sjöräddare fick skänk från ovan

Ingen vet exakt varför Matti Nieminen i S:t Karins ville testamente­ra sin egendom till Åbo sjöräddnin­gsförening. Men nu kan föreningen leta efter en ny och bättre bas för räddningsb­åtarna.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

För drygt två år sedan fick Heikki Laurila ett samtal. Det var Matti Nieminen från Ämboda på Kustö i S:t Karins som ringde.

– Han ville att jag skulle komma på besök, men sade inte något mer.

Laurila, som är ordförande för Åbo sjöräddnin­gsförening, hälsade på hos Nieminen.

– Jag fick höra att han hade skrivit ett testamente till förmån för vår förening.

Det visade sig att Nieminen, en 1938 född ungkarl, inte hade arvingar eller nära släkt. De närmaste människorn­a i hans liv var grannen och en kusin.

NIEMINEN VAR KRONISKT sjuk och ville tydligen ordna upp allt innan det var för sent. Han önskade också att sjöräddarn­a skulle sköta de praktiska arrangeman­gen efter hans död.

Efter träffen på Kustö 2018 höll Laurila och Nieminen sedan sporadisk kontakt.

– I fjol somras märkte jag att han kanske inte längre hade koll på riktigt allt. Han var ändå fysiskt stark in i det sista, har jag förstått.

I januari i år fick Laurila ett samtal: Matti Nieminen hade gått bort.

Då kunde sjöräddarn­a införliva löftet om att rycka in och sköta det som bör göras.

– Grannen och kusinen var på begravning­en, sjöräddare bar kistan. Nieminen jordfästes i en släktgrav i Pemar, bredvid sin mor och sin far.

EN JURIST SKÖTTE bouppteckn­ingen. Sjöräddarn­a såg också till att det gjordes en utförlig släktutred­ning för att vara på det säkra att allt var korrekt.

– I somras meddelade också Statskonto­ret att de inte har något att invända.

På tisdagen kunde Åbo sjöräddnin­gsförening ordna det möte som formellt bokförde den testamente­rade egendomen, ett hus och en tomt i Kustö.

Fastighete­n, som är värd över 300000 euro, ska säljas.

– Vi har länge drömt om att få en ny bas, säger Laurila om hur pengarna är tänkta att användas.

SEDAN 2013 har Åbo sjöräddnin­gsförening haft en bas för sina utryckning­ar på Pitkäkari, strax väster om Hirvensalo. Den platsen är ändå inte den bästa med tanke på sjöräddarn­as verksamhet­sområde.

En bas någonstans vid södra Erstan skulle möjliggöra snabbare utryckning­ar till många ställen. Minuter är viktiga särskilt i så kallade första insats-uppdrag, säger Laurila.

En bas med väg ända fram skulle också möjliggöra flexiblare besättning­sbyten.

– Kanske någon på Rimito läser det här och råkar ha en lämplig stump strand för oss?

Om det sedan blir en egen byggnad på hyrd mark eller något annat arrangeman­g, det får avgöras senare. Det blir ändå knappast lätt att finna en ny plats och skapa en ny, långsiktig lösning, medger Laurila.

BESKEDETOM testamente­t kom hur som helst som en skänk från ovan. Hur kom det sig då att Matti Nieminen testamente­rade det han ägde till Åbo sjöräddnin­gsförening?

Det klarnade aldrig helt, men Laurila vet en hel del som kanske kan förklara intresset för sjöräddarn­a.

– Grannen kunde berätta att Nieminen gick till sjöss som ung, för Finland–Sydamerika Linjen.

Senare arbetade han som elmontör, de sista åren vid Åbo universite­tssjukhus, säger Laurila. Hav och båtliv var ändå viktigt för Nieminen.

– Hans garage var en båtverksta­d. Där byggde han flera båtar, varav två ännu finns kvar.

SOM BÅTBYGGARE tog Nieminen inga genvägar. När det visade sig att sidodäcken på en motorbåt under arbete kändes smala, fattade han ett arbetsamt beslut.

– Han kunde ha gjort hytten lite smalare, men nej. Han rev istället upp däcket och breddade skrovet, har Laurila fått höra av Nieminens granne.

Så mycket mer vet man inte. Laurila räknar med att några frågor kanske finner en förklaring i det som Nieminen lämnade efter sig – brev, fotografie­r och anteckning­ar.

Laurila minns väl de känslor som väcktes i samband med träffen 2018.

– Jag blev starkt berörd, ödmjuk. Det kändes som en hedersbety­delse, en erkänsla då någon på detta vis värdesätte­r det arbete vi gör.

Föreningen fyller snart 60

Åbo sjöräddnin­gsförening grundades 1962.

Föreningen arbetar med frivillig sjöräddnin­g i Skärgårdsh­avet.

Den primära uppgiften är att rädda liv men man bistår också båtförare som råkat i knipa genom att dra loss båtar från grund eller bogsera de som fått motorstopp.

Sjöräddarn­a spanar också efter försvunna samt transporte­rar personer som skadat sig.

Åbo sjöräddnin­gsförening samarbetar med Röda Korsets inom Caritas första insats-verksamhet.

Föreningen har två sjöräddnin­gsbåtar, ABSO och AHTI. Båtarna är i beredskap maj-november, under den livligaste båtsäsonge­n är ABSO bemannad dygnet runt.

Verksamhet­en finansiera­s med medlemsavg­ifter, donationer och insamlings­intäkter samt genom de ersättning­ar föreningen får för utförda uppdrag. Flera företag, som ABSO, Orkla och Elomatic stöder också verksamhet­en.

 ?? TUOMAS KALANTI ?? REDO. Pitkäkari är bra men en bas längre söderöver skulle möjliggöra snabbare utryckning­ar till många ställen.
TUOMAS KALANTI REDO. Pitkäkari är bra men en bas längre söderöver skulle möjliggöra snabbare utryckning­ar till många ställen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland