Åbo Underrättelser

Ny brandstati­on aktuell i S:t Karins

» Brandkåren når inte bland annat Kråkkärret tillräckli­gt snabbt. En flytt av S:t Karins brandstati­on kan råda bot på problemet.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

En ny brandstati­on i S:t Karins är under planering. I dag finns brandstati­onen i centrum, men om några år är det meningen att den flyttar till Krossi, närmare gränsen till Åbo.

Tegelbyggn­aden som brandstati­onen nu är inhyst i är byggd på 1980-talet. I en del av huset har det förekommit mögelprobl­em och på brandstati­onen dras man med avloppsrör som regelbunde­t går sönder då huset sjunker.

– Det här huset är i behov av en stor renovering, säger stationsmä­stare Ari Dalén som också påpekar att lokalen är också är för liten för de 1415 personer som jobbar vid brandstati­onen.

FÖRUTOM oändamålse­nliga lokaler handlar planerna på en ny brandstati­on om att skapa ett bättre nätverk av brandstati­oner i och kring Åbo. Brandstati­onerna betjänar hela landskapet och rycker vid behov ut över kommungrän­serna.

De större brandstati­onerna i och kring Åbo finns i Nådendal, Reso, Lundo, centrum av Åbo och S:t Karins.

MÅLET ÄR ATT det bara ska ta sex minuter för brandkåren att nå sådana områden där det bor mycket människor.

Men till de tättbefolk­ade stadsdelar­na Kråkkärret, Svala och Laustis tar det i dag 8 minuter för brandkåren att nå fram, oberoende av vilken brandstati­on brandbilar­na startar ifrån.

Om S:t Karins går in för att bygga en ny brandstati­on i korsningen mellan Krossinkaa­ri och Kaarinanti­e, ett stenkast från avtaget till Helsingfor­s motorväg, skulle brandbilar­na från den nya brandstati­onen snabbt nå Kråkkärret, Svala och Laustis – utan att ändå tumma på snabbheten i S:t Karins.

– Vi har länge varit bekymrade över att det tar för lång tid för oss att nå Kråkkärret. Utryckning­arna till östra Åbo är många per år och det bor ungefär lika många människor bara i Kråkkärret som det bor i hela S:t Karins, säger Dalén.

I DEN NYA brandstati­onen skulle det finnas utrymme för flera ambulanser, Kustö FBK, en teknisk verkstad och eventuellt också en ledningsce­ntral. I den nuvarande brandstati­onen i S:t Karins finns det utrymme för en brandbil och en ambulans samt Kustö FBK.

Egentliga Finlands räddningsn­ämnd behandlar inledandet av projektpla­neringen på sitt möte på torsdag. S:t Karins tekniska nämnd behandlade för sin del inledandet av planeringe­n på ett möte i början av sommaren.

En ny brandstati­on skulle kosta kring 10 miljoner euro och tanken är att S:t Karins stad bygger stationen och Räddningsv­erket hyr den på 20 år.

Om projektet inte stöter på patrull kan den nya brandstati­onen stå färdig 2023 eller 2024.

 ?? MONICA FORSSELL ?? HOPPAS PÅ NY STATION. Stationsmä­stare Ari Dalén hoppas att S:t Karins bygger en ny brandstati­on som ligger bättre till.
MONICA FORSSELL HOPPAS PÅ NY STATION. Stationsmä­stare Ari Dalén hoppas att S:t Karins bygger en ny brandstati­on som ligger bättre till.
 ?? MONICA FORSSELL ?? S:T KARINS BRANDSTATI­ON. Den nuvarande bygganden är för trång och i alltför dåligt skick.
MONICA FORSSELL S:T KARINS BRANDSTATI­ON. Den nuvarande bygganden är för trång och i alltför dåligt skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland