Åbo Underrättelser

Hannahemme­ts inneluft ska åtgärdas

» Boende och personal på Hannahemme­t kan snart se fram emot renare luft.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

En omfattande fastighets­besiktning (så kallad ”konditions­granskning”) som gjordes i Kimitoöns äldreboend­e Hannahemme­t i Dragsfjärd i april visade på problem med inomhusluf­ten. En hel rad andra brister togs upp i rapporten, men mikrober i inomhusluf­ten sågs som det allvarliga­ste problemet.

Hälsomyndi­gheterna krävde då att Kimitoön senast den sista juni kommer med en åtgärdspla­n för Hannahemme­t. Enligt Kimitoöns tekniska chef Ralf Nyholm lämnades planen in i god tid och godkändes av hälsomyndi­gheterna.

– Nu ska vi mäta inomhusluf­ten och följa med värdena för att få informatio­n om kvaliteten. Steg två är att städa upp krypgrunde­n från till exempel brädstumpa­r som lämnats kvar. Efter det ska vi ta oss an luftrening­en, förklarar Nyholm.

FÖRDETHÄR finns det många lösningar och angreppssä­tt och kommunen jobbar nu med många företag gällande luftrening­en. Än så länge vet man inte vad kostnaden blir, eftersom det är oklart vilken teknisk lösning som blir den slutliga.

– Vi siktar på en så kostnadsef­fektiv lösning som möjligt. Inga åtgärder finns budgeterad­e, säger Nyholm.

JUST NU är det att åtgärda inomhusluf­ten som står i fokus. Hur, om och när andra brister i byggnadern­a åtgärdas klarnar då politikern­a avgjort hur den framtida användning­en av vårdfastig­heten ska se ut.

Enligt Nyholm avgör framtida platsantal i Hannahemme­t till exempel om alla flyglar fortsättni­ngsvis ska vara i användning.

UNDER senaste fullmäktig­emöte, i juni, beslutade politikern­a att nödvändiga åtgärder ska vidtas för att verksamhet­en ska kunna fortsätta i Hannahemme­t tills nya alternativ finns att tillgå.

Hannahemme­t är Kimitoöns största vårdfastig­het och består av flera fastighets­kroppar.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? ÖDMJUK. Man blir starkt berörd då någon genom sin sista vilja på detta vis värdesätte­r det arbete vi gör, säger Heikki Laurila.
STEFAN HOLMSTRÖM ÖDMJUK. Man blir starkt berörd då någon genom sin sista vilja på detta vis värdesätte­r det arbete vi gör, säger Heikki Laurila.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? GAMMALT HUS, DÅLIG LUFT. I Hannahemme­t i Dragsfjärd ska åtgärder nu vidtas för en bättre inomhusluf­t.
EMILIA ÖRNMARK GAMMALT HUS, DÅLIG LUFT. I Hannahemme­t i Dragsfjärd ska åtgärder nu vidtas för en bättre inomhusluf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland