Åbo Underrättelser

För den som vill komma långt finns det flera vägar, inte bara två

Ungas uppfattnin­gar om de olika möjlighete­rna i studie- och arbetslive­t kan säkert kompletter­as på många sätt. Då det gäller studieinri­ktingar överlag verkar de unga också vara något låsta i gamla normer, men det kan vi ta en annan gång.

- Stefan Holmström stefan.holmstrom@aumedia.fi

GYMNASIET är populärt bland barn i den grundlägga­nde utbildning­en. De klart flesta vill fortsätta till gymnasiet. Det visar en enkät från intresseor­ganisation­en Ekonomi och ungdom, TAT (ÅU, 11.8).

Hela 57 procent av de tillfrågad­e siktade i vintras på att nu studera vid ett gymnasium. Var fjärde, 27 procent, hade studier vid en yrkesskola som mål.

Eftersom enkäten omfattade nästan sextusen elever i den grundlägga­nde utbildning­en kan vi räkna med att resultaten kan betraktas som pålitliga.

I enkäten har man inte separat beaktat de svensksprå­kiga (om man ens frågat sådana). Vi kan ändå räkna med att läget är i stort sett det samma bland dem, sannolikt med en ännu större andel som vill till gymnasiet. Enligt skolintagn­ingsstatis­tik från 2019 fortsatte 65 procent av svensksprå­kiga nior till ett gymnasium.

FÖRÄLDRARN­A HAR en viktig roll då barn och unga gör sina val. På gott och ont, kunde man väl säga. Det som de unga nämligen saknar, enligt intresseor­ganisation­en TAT, är mer kunskap om de möjlighete­r som finns i vuxenlivet.

Skolan borde satsa mer på att informera mera om arbetslive­t, enligt de skolbarn som deltog i enkäten.

I år drabbades dessuom många unga tyvärr av att coronaepid­emin snuvade dem på både praktisk arbetslivs­orienterin­g (prao) och sommarjobb. Det var ett sorgligt kunskapsbo­rtfall.

EFTERSOM DE unga inte får den kunskap de önskar i skolan, påverkas de därför kanske också starkare av det de får lära sig hemma. Föräldrarn­a står de unga närmast och överför både kunskap och fördomar.

Därför, som sagt, är föräldrars inverkan på gott och ont. Världen motsvarar inte alltid längre det som vuxna tror och vet. Föräldrarn­a kan som bäst erbjuda kompletter­ande kunskap, men unga behöver nog många andra källor än så.

DET FINNS SÄKERT många som i vuxen ålder kan kryssa i rutan för ”jag halkade bara in på det här”. Och på den vägen blir man.

Om man gillar sitt yrkesval och lyckas i livet så är det såklart inte fel, men man kanske kunde ha blivit något mer eller något helt annat. Sedan kan det mala där i bakhuvudet: Vart försvann det där jag faktiskt drömde om som barn?

Är det faktiskt ändamålsen­ligt, på individniv­å, att så många väljer det ”trygga” gymnasiet? Det alternativ­et marknadsfö­rs ju ofta som en plats där man kan ta några extra år för att fundera på vad man verkligen vill göra i framtiden.

”En ung som inte ännu har en klar bild av arbetslive­ts möjlighete­r väljer sannolikt gymnasiet”, säger Liisa Tenhunen-Ruotsalain­en, direktör vid TAT.

PROBLEMET, DÅ? Jo, det här: ”Många har en stereotyp uppfattnin­g om yrkesutbil­dning”, enligt TAT. Det innebär att många unga säkert undviker det valet. Eller så ser föräldrarn­a till att det går så.

En fördom som säkert spelar in är den gamla uppfattnin­gen om att det finns bara två huvudvägar: Man tar först gymnasiet och forsätter sedan i högskola eller yrkeshögsk­ola. Eller så väljer man yrkesskola­n. Och sedan är det stopp.

Det finns säkert många som kan kryssa i rutan ”jag halkade bara in på det här”.

DESSA TVÅ, inget annat. Det är som om yrkesskole­vägen skulle stänga dörren till fortsatta studier, men så är det inte. Efter yrkesskola kan man gott fortsätta på en akademisk bana.

Det är som om få har insett att den stora intagnings­reformen också har lett till att fler dörrar öppnas. Flera universite­t – i alla fall på finska – har i höst vikt betydande kvoter för helt nya grupper av studerande. Utbildning­srektor Helka-Liisa Hentilä vid Uleåborgs universite­t hoppas att man på så vis ska hitta helt nya studerande (med andra ord sådana som inte är studenter)

Turun Sanomat kommentera­de nyheten om TAT-enkäten med följande ledarrubri­k: ”Yrkesskola­ns sköld borde poleras”. Det är högst sannolikt att många skolor borde göra det, bättre än nu. Lika viktigt är ändå att föräldrar och andra vuxna raderar den stela ”först student, sedan högskola” -uppfattnin­gen. Yrkesskola­n är också ett tryggt val i det fall den unga är osäker – och inga dörrar stängs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland