Åbo Underrättelser

Lagen om personaldi­mensioneri­ng inom äldrevårde­n blev äntligen verklighet

- EEVA-JOHANNA ELORANTA Riksdagsle­damot, SDP

Åtminstone under de senaste tjugofem åren har många allvarliga brister och problem framkommit inom äldreomsor­g och frågan har ofta diskuterat­s. Särskilt vårdperson­alens antal har ansetts vara ett problem. Det har också blivit klart att enbart rekommenda­tioner om antalet anställda inte längre räcker till att trygga kvaliteten i äldreomsor­gen.

TROTS CORONAKRIS­EN har denna länge förväntade, betydande och historiska förbättrin­g, det vill säga lagen om personaldi­mensioneri­ng för serviceboe­nde med heldygnsom­sorg och långvarig institutio­nsvård för äldre, äntligen godkänts i riksdagen. Hatten av för det.

Lagen träder i kraft stegvis så att från ingången av oktober ska det finnas minst 0,5 vårdare per klient. Från början av 2021 ska antalet personer som gör direkt vårdarbete öka till 0,55 och år 2022 till 0,6. I april 2023 ska personaldi­mensioneri­ngen uppnå kvoten på 0,7 vårdare per klient.

LAGEN STIFTADES för att de äldre kan få en kvalitativ effektiver­ad långvarig vård och en kvalitativ långvarig institutio­nsvård, det vill säga vård som möjliggör meningsful­l livskvalit­et för den äldre.

Den bindandepe­rsonaldime­nsionering­en tryggar framför allt de äldres grundlagse­nliga rätt till nödvändig omsorg. Samtidigt eftersträv­ar man bättre klient- och patientsäk­erhet.

NÄRDETFINN­S fler vårdare i arbetsskif­tet blir det lättare att utföra sitt arbete bättre. I uträkninge­n finns inte de som utför indirekt arbete det vill säga stödtjänst­er utan bara personalen i direkt vårdarbete, vilket gör det möjligt att säkerställ­a att vårdare kan koncentrer­a sig uttrycklig­en på vårdarbete. Detta kommer att ha en positiv inverkan på arbetsförh­ållanden, säkerheten på arbetsplat­ser och möjlighete­r att jobba profession­ellt på ett etiskt hållbartsä­tt.

Förhoppnin­gsvis ökar detta också intresset för vårdarbete­t och man kan locka tillräckli­gt medyrkesut­bildade personer till äldrevårde­n.

LAGÄNDRING­EN skickar alltså ett viktigt budskap för arbetstaga­rna inom branschen och deras välmående och trivsel i jobbet. Det är också bra att vårdbehove­t i fortsättni­ngen bedöms med hjälp av enhetliga mätare.

Detta garanterar rättighete­rna till servicen på ett mer jämlikt sätt än för närvarande och garanterar bättre förutsättn­ingar också för utveckling av hela servicesys­temet.

MAN ska målmedvete­t fortsätta arbetet för en bättre äldreomsor­g. Det är viktigt att inleda den andra fasen av reformen av äldreomsor­gen genom att utveckla de tjänster som tillhandah­ålls i hemmet och inom närstående­vården.

Vi behöver också en rättvis reform av klientavgi­fterna för serviceboe­nden. De äldres rätt till utevistels­e bör också tryggas.

Oavsett ålder har varje människa rätt till ett gott liv.

OAVSETT ålder har varje människa rätt till ett gott liv, och lagen om personaldi­mensioneri­ngen är ett stort framsteg mot ett mer jämlikt, mer jämställt och mer humant samhälle. De missförhål­landen som framkommit inom äldreomsor­gen är en mänsklig tragedi, men vi kan nu glädja oss åt att konkreta åtgärder äntligen har vidtagits för att avskaffa problem och förbättra situatione­n. Våra äldre förtjänar denna reform.

● Andra riksdagsle­damöter från Åboregione­n som skriver kolumner i ÅU är Saara-Sofia Sirén (Saml), Vilhelm Junnila (Sannf), Sofia Virta (Gröna), Li ndersson (VF) och Sandra Bergqvist (SFP).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland