Åbo Underrättelser

Budgetförs­lag där statsskuld­en ökar till 132 miljarder

» Coronaräkn­ingen skjuts framåt. Inkomstbes­kattningen på samma nivå som nu.

- Henri Forss, SPT

Finansmini­steriet har blivit klart med sitt förslag till nästa års budget. Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) presentera­de de stora dragen i förslaget på onsdagen. Förslaget i sin helhet publiceras på torsdag.

– Jag kan inte låta bli att understryk­a betydelsen av att stoppa en andra coronavåg. Det är också en ekonomisk fråga, säger Vanhanen.

Enligt Finansmini­steriets uträkninga­r kommer budgetunde­rskottet i år att uppgå till 19 miljarder euro, beroende på vad som sker under slutet av året. Före coronakris­en förväntade­s underskott­et öka med bara 2,2 miljarder euro.

NÄSTA år kommer underskott­et att ligga på 7 miljarder, vilket innebär att statsskuld­en i slutet av 2021 kommer att stiga till hela 132 miljarder euro. Innan coronakris­en uppgick statsskuld­en till drygt 100 miljoner euro.

– Trots att statsskuld­en ökar snabbt kommer statens räntekostn­ader att sjunka något, vilket beror på den exceptione­llt låga räntenivån. Men det är inget vi kan räkna med i längden, säger Vanhanen.

Enligt honom är det viktigt att Finland sköter sin ekonomi väl, annars kan räntorna stiga. Redan nu finns det tryck på att sänka Finlands kreditbety­g.

ENLIGT Vanhanen kommer Finland nästa år att återvända till den utgiftsram som bestämdes i samband med regeringsf­örhandling­arna. Regeringen valde att frångå ramen i år på grund av coronakris­en.

Återgången till utgiftsram­en innebär att de nedskärnin­gar som krävs för att balansera budgeten skjuts framåt.

Ursprungli­gen hade regeringen som mål att balansera budgeten fram till 2023. Nu hoppas man åstadkomma det fram till 2030.

DENSTÖRSTA enskilda stimulanså­tgärden är EU:s stödpaket, som godkändes på EU-toppmötet i juli. I det ingår stöd till Finland på 3,2 miljarder euro.

Andra stimulanså­tgärder är till exempel en sänkning av industrins elskatt till EU:s miniminivå, en förlängnin­g av halveringe­n av farledsavg­ifterna och främjandet av investerin­gar. Detta ska stödja Finlands export.

– Finland är ett kraftigt exportbero­ende land. Det är exporten som finansiera­r vår välfärd.

I FINANSMINI­STERIETS budgetförs­lag ingår inga desto större skattehöjn­ingar som direkt berör privatpers­oner. Inkomstbes­kattningen förblir på samma nivå som i år och vissa förmåner som berör arbetsreso­r ökas något.

Småföretag­arnas situation underlätta­s genom en höjning av den lägsta gränsen för momsplikt från 10 000 till 15 000 euro.

– Reformen av fastighets­skatten är inte klar, men vi kommer att genomföra en delreform, säger Vanhanen.

Dessutom kommer punktskatt­erna för tobak och alkohol att höjas med 50 miljoner var.

FRÅGAN om sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder är ännu öppen. Enligt Vanhanen kommer Finansmini­steriet att presentera ett förslag till åtgärder på fredag.

Regeringen­s mål har varit att höja sysselsätt­ningen med 60 000 nya jobb. Planen är att höja sysselsätt­ningsmålet under budgetförh­andlingarn­a, som äger rum i mitten av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland