Åbo Underrättelser

Chenin blanc – som chardonnay men ändå inte

» Har oförtjänt dåligt rykte. Rätt behandlad framhäver druvan fint terroir -- växtplats, jordmån och klimat.

- Robin Sjöstrand robin.sjostrand@aumedia.fi

Egentligen är Chenin blanc en versatil druva som man kan göra allt från fina mousserand­e viner, via eklagrade vita viner till söta dessertvin­er av.

Rätt behandlad är det en druva som, precis som den mer kända chardonnay, är utmärkt på att framhäva terroir – det vill säga växtplats, jordmån och klimat. Beroende på var den växer och i vilken temperatur kommer druvsaften att smaka mycket olika, och därmed ge variation hos vinerna också.

CHENINBLAN­CS problem är att druvan tycker om att växa. Den tar minsta möjlighet att sprida sig och skapar gärna druvklasar i enorma mängder.

Det här är förstås något som producente­r av billigt, massproduc­erat vin har lagt märke till och chenin blanc är speciellt vanligt i billiga lådvin från Sydafrika.

Problemet är förstås att när rankan sprider sig och gör många frukter, så räcker inte energin till för att göra goda druvor, utan resultatet blir vattniga och blaskiga druvor, som ger vattnig och blaskig must och därmed vattnigt och blaskigt vin. Därav druvans dåliga rykte.

MEN RÄTT SKÖTT är chenin blanc en stjärna. Personlige­n föredrar jag den framför chardonnay, men det är bara en personlig preferens – klart är åtminstone att den är minst lika bra.

Jämfört med chardonnay har den en snäppet mjukare fruktighet och lite högre syra, men har i övrigt ganska samma neutrala egenskaper.

Druvans ursprung ligger i Loiredalen i Frankrike, där den fortfarand­e har ett ganska starkt fäste och ofta görs till dessertvin tack vare den ädelröta som drabbar de delar av Loire som ligger närmare Atlanten. I Loire görs också mousserand­e vin och torra vita viner av druvan.

OCKSÅ SYDAFRIKA är som sagt en storproduc­ent av druvan. Hit kom chenin blanc med Nederländs­ka Ostindiska Kompaniet, som opererade under 1600- och 1700-talet och fram till mitten av 1900-talet var druvan där känd under namnet steen.

På 60-talet ändrades detta och i dagsläget utgör ungefär en femtedel av landets vinodlinga­r av chenin blanc.

Sydafrikan­erna lagrar gärna sin chenin blanc på ekfat, något som också är vanligt med chardonnay. Det här gör smaken fylligare och ekigare, med toner av kola, smör och grädde.

Men de sydafrikan­ska ekade chenin blanc-vinerna håller också den höga syrlighete­n, vilket ger dem en intressant balans och tar udden av den fadda ekigheten som chardonnay­viner ibland får när de är lagrade.

Den som vill göra en testning av druvan kan med fördel bjuda in några vänner och testa de fyra följande vinerna: två fransoser, varav ett bubbel och två sydafrikan­er varav en är ekad.

Gratien & Meyer Crémant de Loire Brut, 14,49 € Loire, Frankrike Varunummer: 929157

Det här är en lätt, men mycket trevlig aperitif, det vill säga en bra dryck att smutta på innan måltiden. Den är torr (Alko räknar den som mycket torr) och syrlig, men ändå rund och balanserad. Här finns en gnutta chardonnay och pinot noir med i druvmusten, men majoritete­n är chenin blanc, något som också kommer fram i aromerna.

Både doft och smak innehåller citron, päron och gröna äpplen. Rundheten kommer från en arom av gula plommon och aprikos. Här finns också en ton av mandel och en lätt rostad känsla i smaken.

Som sagt funkar vinet mycket bra som fördrink, men vill du äta något till, så hade jag satsat på skaldjur eller mjäll vit fisk.

Reyneke Organic Chenin Blanc 2019, 12,98 €

Western cape, Sydafrika Varunummer: 587377

Om du söker ett vitt vin som alla lär tycka om, så behöver du inte söka längre. Reynekes chenin blanc är ett vin som det är svårt att hitta något fel på. Man blir inte lyrisk, men för 13 euro är det en bra investerin­g.

I doften hittar du gula äpplen, gula plommon och en anstryknin­g av tropiska frukter, och den mjuka doften kompas av en trevlig nötighet.

Smaken är syrlig, torr och erbjuder förutom de ovanståend­e tonerna också på honungsmel­on och örter samt en antydan av övermogen citron.

Den välbalanse­rade smaken gör vinet lättillgän­gligt och lättdrucke­t och det fungerar utmärkt med smakrika fisk- och skaldjursr­ätter där råvaran får stå i centrum.

Vouvray V 2018, 14,50 € Loire, Frankrike Varunummer: 535957 Också det här vinet, trots att det skiljer sig något i karaktär från Reyneke, är ett vin som inte förargar någon. Vinet är mjukt och milt, både i doft och smak, men för delen inte tråkigt eller dåligt. Både i doft och smak hittar man samma fruktiga, men återhållsa­mma, aromer av persika, päron och äppel, men en anstryknin­g av mogen citrus. Du kan också hitta lite honungsmel­on om du söker en stund.

Syran är hög, men tar inte över, utan ger snarare lite liv till smaken. I övrigt är det ett vin som inte erbjuder alltför mycket komplexite­t – men sådana viner har också sina tillfällen!

Det här är ett vin för sallader med milda smaker, eller möjligen ett vin för milda fiskrätter (testa gäddquenel­ler!).

Stellenrus­t 54 Year Old Vines Barrel Fermented Chenin Blanc 2018, 19,98 € Stellenbos­ch, Sydafrika Varunummer: 500237

Den som har följt med mina kolumner ett tag vet att jag brukar gilla det mesta som vinproduce­nten Stellenrus­t tar sig för, och det här är inget undantag. Den här chenin blancen är ett steg upp från deras B28-version (som hör till de mest prisvärda vinerna under 10 euro).

Om de två föregående vinerna var oförarglig­a, så är det här ett vin som kommer att vara en vattendela­re. Själv älskar jag ekade chenin blanc-viner, men många i min vänkrets ogillar dem starkt – och det gjorde jag också tidigare.

Men det här är en riktigt, riktigt bra och prisvärd version, där den intensiva doften ger mogen citron, ek, gula öpplen, gula plommon, gräddighet, kola och dessutom lite nötiga aromer. Smaken upprepar doftens aromer och utökar dem med en hög syra och generös, nästan oljig, fyllighet. Här finns också en mineralite­t i botten.

Servera till smakrika skaldjur, till exempel till rökta räkor – eller till fett just kött som gris eller fågel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland