Åbo Underrättelser

Via app kan elever i Åbo tycka till om skolmaten

» Appen Masu lanserades till skolstarte­n. Den visar smidigt alla Åboskolors och daghems matlistor. Dagliga enkäter gör det lätt för barnen att ge feedback.

- Jessica Gröning jessica.groning@aumedia.fi

Masu finns som webbsida och mobilappli­kation. Förutom matlistor kan man även läsa artiklar, svara på enkäter och ge feedback på sidan. Masu är ett nytt koncept för skolmaten som inte ännu finns i resten av Finland.

– Skolmaten är också en del av stadens matkultur. Det märks att Åbo håller på att utvecklas till ett ställe där maten uppskattas stort. Masu är en del av utveckling­en, säger Aki Wahlgren, som är köksmästar­e och företagare på Åboföretag­et Foody Allen.

PÅFOODYALL­EN har man planerat Masu-webbsidan. De står också för innehållet på sidan, som består av bland annat artiklar om skolmaten och personalen bakom den.

Wahlgren säger att skolmaten i Finland är högklassig och till stor del närproduce­rad. Dessutom har näringsvär­det beräknats noggrant. Den här expertisen vill han använda för att underlätta familjevar­dagen.

– Vi har ett stort kunnande som i Masu kan utnyttjas till att bland annat dela vardagsrec­ept. Utöver det lyfter vi fram personalen, matens ursprung och barnens kommentare­r i artiklarna på webben. Vi vill att matprodukt­ionen ska vara möjlig att följa på det här viset.

BAKGRUNDEN till Masu-initiative­t kommer från att man upptäckte att kommunikat­ionen kring skolmaten inte har fungerat som den borde. Det här ledde till missförstå­nd och feluppfatt­ningar kring bland annat matens råvaror, ursprung och kvalitet.

Man ville utveckla kommunikat­ionen med att skapa ett användarvä­nligt system. Det här berättar Sanna Malaska, som är verksamhet­schef för företaget Arkea. Det är Arkea som står för skolmaten i Åbo stad.

– Tidigare har man varit tvungen att ta sig till kommunens hemsida för att få fram matlistorn­a. Masu gör det lättare för föräldrar att planera middagarna hemma, då de lätt kan få fram vad som serveras i skolan för veckor framåt.

PLATTFORME­N för Masu-appen har utvecklats av företaget Wallasvaar­a Engage. Företagare­n Martti Wallasvaar­a säger att de har haft en enkel app i tankarna.

Barnen har mobiler i flitig användning och därför hoppas han att appen ska gå lätt att ta i bruk.

Appen fungerar genom att man söker fram den skola eller det daghem man vill få fram matlistan till. Då får man tillgång till dagens mat, och man kan sedan välja se veckans måltider. Vem som helst kan ladda ner appen.

– Det mest utmanande har varit att få appen att hela tiden ge relevanta enkäter för barnen att svara på, säger Wallasvaar­a.

NÄR BARNEN ger feedback via appen kan de vara med och tävla om priser. Ryggsäckar, portabla laddare och grepp för mobilen finns bland vinsterna.

I slutet av skolåret lottas det ut en iPhone 11-mobiltelef­on. I arbetsgrup­pen hoppas de att priserna ska locka så många skolelever som möjligt att svara på enkäterna och ge feedback om maten.

I Turun klassillin­en lukios matsal har klistermär­ken placerats på borden som påminner skolelever­na om att ladda ner appen för att kunna vinna priser.

 ?? JESSICA GRÖNING ?? DEL AV ARBETSGRUP­PEN. Virpi Sarakaski, Jarkko Malmberg, Sanna Malaska, Martti Wallasvaar­a och Aki Walhman har jobbat med appen Masu.
JESSICA GRÖNING DEL AV ARBETSGRUP­PEN. Virpi Sarakaski, Jarkko Malmberg, Sanna Malaska, Martti Wallasvaar­a och Aki Walhman har jobbat med appen Masu.
 ??  ?? NY APP.
NY APP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland