Åbo Underrättelser

Byagårdska­rl hjälper till med mindre arbeten i Kimito

» Pekka Heinonen är anställd av byalaget i Kimito, och kan anlitas även av privatpers­oner.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

För mindre arbeten som ska utföras där hemma kan numera Kimito Centrum Byalag stå till tjänst med den byagårdska­rl man nyss anställt.

Han jobbar ett visst antal timmar i veckan för byalaget (genom stöd från NTM-centralen för långtidsar­betslösa), men kan utöver det ställa upp även för privatpers­oner. Man betalar då lön per timme samt kilometere­rsättning.

– Det kan handla om att klippa gräs, trimma, putsa takrännor, måla eller byta glödlampa, räknar Mona Söderblom från byalaget upp.

Genom henne kan man boka byagårdska­rlen.

SÖDERBLOM tipsar att om jobben är av lite större mått kan man utnyttja hushållsav­draget.

Pekka Heinonen heter byagårdska­rlen och han kommer att jobba med det här i minst åtta månader. Eftersom det är byalaget i Kimito som arrangerar det här är det främst inom den gamla kommungrän­sen Heinonen jobbar, men den regeln kan man tumma på.

SÖDERBLOM berättar att det genast från starten fanns intresse för att anlita Heinonen och byalaget har fått feedback om att han gör ett bra och noggrant arbete. För byalaget har han bland annat städat torget från glassplitt­er och skött om de 50 nyplantera­de körsbärstr­äden i byn.

– Kanske det kunde finnas mer jobb, men det här är väl något som utvecklas med tiden, säger Heinonen, som hittills för privatpers­oner fått bland annat städa tak och måla.

Så här långt trivs han med sitt varierande jobb. Heinonen är född i Helsingfor­s, men flyttade till Kimitoön år 2017, efter att ha bott 55 år i USA.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? NYANSTÄLLD. Byagårdska­rlen Pekka Heinonen och Mona Söderblom från Kimito Centrum Byalag. Dagens uppgift för Heinonen var att räta upp och vattna de av byalaget planterade körsbärstr­äden.
EMILIA ÖRNMARK NYANSTÄLLD. Byagårdska­rlen Pekka Heinonen och Mona Söderblom från Kimito Centrum Byalag. Dagens uppgift för Heinonen var att räta upp och vattna de av byalaget planterade körsbärstr­äden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland