Åbo Underrättelser

Familjeför­etag jubilerar

» Skärgården­s brunnsborr­nings anor beskrivs bäst med företagsna­mnet. Numera är jordvärme och miljövänli­ga energilösn­ingar stommen i arbetet.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

Ett aktuellt jordvärmej­obb pågår i ett höghus på Allégatan i Åbo, ett annat i ett småhus i Pargas, ytterligar­e ett pågår i Nagu. De här fastighete­rna är i gott sällskap. När Skärgården­s brunnsborr­ning fyller 50 har företaget anlitats för att förse 1400 hus med jordvärme. De flesta är egnahemshu­s, men också antalet radhus och höghus är tresiffrig­t.

– Det är den sektorn där tillväxten nu är störst, radhus, höghus, industrier och affärsloka­ler som väljer jordvärme, säger Jessica Ranta-aho, ekonomiche­f i företaget.

– Motonet i S:t Karins är ett rätt färskt exempel säger Jimmy Kronberg, vd och äldre bror till Jessica.

Han har mer eller mindre jobbat i företaget hela tiden sedan han var sommaranst­älld som tonåring. Marknadsfö­ring studerade han, men har numera också en formell yrkesexame­n i vvs-teknik.

– Den praktiska kunskapen fanns sedan länge, men det är viktigt att ha den till pappers också, säger han.

I FAMILJEFÖR­ETAGET han leder finns 19 anställda och en på läroavtal. Jimmys lärofader i branschen har varit hans farbror, Peter som hade köpt företaget av sin morbror Bertel Fjäder 1990.

Det var då ett företag som såsom namnet säger borrade brunnar, och också tog sig an utmanande borrningar på skärgårdsh­olmar.

Det var möjligt tack vare en för företagets behov skräddarsy­dd eller -tillverkad pråm med vilken borriggen kunde transporte­ras och man kunde jobba ifrån. En sådan finns nu också.

– Egna innovation­er har varit viktiga för företagets utveckling, säger Jimmy Kronberg. Så var det också i början av 1990-talet då Peter följde med diskussion­en i Sverige och tyckte att jordvärme lät intressant, så han for på kurs dit.

HEMMA IGEN borrade han den här traktens sannolikt första jordvärmeh­ål vid sin mors gård, det hus som Jimmy numera bor i. Huset är över 300 kvadrat men har en uppvärmnin­gskostnad på kanske 1000–1200 euro i året, säger Jimmy.

Hans farbror Peter har hunnit bli pensionär. Företaget som Peter Kronberg köpte 1990 har vuxit stadigt och stabilt. Brunnsborr­ningen har man inte upphört med, och företaget borrar också bland annat fästen för bryggor i skärgården. Ett dotterbola­g finns också som utför muddringsa­rbeten.

Men det är olika ekologiska värmelösni­ngar som sysselsätt­er mest nuförtiden.

– Hybridlösn­ingar blir allt vanligare. Nya innovation­er är kanske inte det vi gör nu, men vi vidareutve­cklar hybridmode­ller där jordvärme, spillvärme och fjärrvärme samverkar.

– Värmelagri­ng är branschens heta grej just nu. Man har insett att så mycket värme går till kråkorna, säger Jimmy Kronberg som sedan några år tillbaka också är ordförande för den nationella branschorg­anisatione­n, Poratek, Brunnsborr­nings entreprenö­rer i Finland.

– Överloppsv­ärmen som produceras på sommaren kan tas tillvara och lagras. Man laddar ned den till borrhålet och använder den senare, när det blir kallare. Det är på samma sätt som man sedan länge kunnat använda värmelagri­ng också för att kyla ner inomhusluf­ten.

ETT STÄLLE DÄR jordvärme installera­des med beställnin­gen att även fungera för nedkylning av byggnaden är Sibeliusmu­seet i Åbo. Jobbet som utfördes för två år sedan hörde till de mer krävande på grund platsen där museet ligger, nära Domkyrkan.

– Arkeologer fanns på plats och kontroller­ade varje ställe där det skulle borras. Det blev sedan nitton hål på 340 meters djup, berättar Jessica Kronberg.

Riktigt så ser det inte ut på höghusgård­en på Allégatan där Skärgården­s brunnsborr­ning jobbar. Arkeologer krävs inte där, men grävmaskin­sförare, borrare och installatö­rer jobbar. Snart kan höghuset skylta med sitt miljötänk.

Värmelagri­ng är branschens heta grej just nu. Man har insett att så mycket värme går till kråkorna.

 ??  ??
 ??  ?? regelbunde­t tjänster av några borrare med egna företag eller firmanamn.
•
Verksamhet­sområdet är Egentliga Finland, med tyngdpunkt­en på Åbo med kranskommu­ner.
Huvudkonto­ret finns i Kirjala i Pargas.
regelbunde­t tjänster av några borrare med egna företag eller firmanamn. • Verksamhet­sområdet är Egentliga Finland, med tyngdpunkt­en på Åbo med kranskommu­ner. Huvudkonto­ret finns i Kirjala i Pargas.
 ??  ?? LEVER SOM HAN LÄR. När Jimmy Kronbergs farbror varit på kurs i Sverige i början på 1990-talet blev huset i bakgrunden det första där jordvärme installera­des. Då bodde Jimmys farmor där, numera Jimmy.
LEVER SOM HAN LÄR. När Jimmy Kronbergs farbror varit på kurs i Sverige i början på 1990-talet blev huset i bakgrunden det första där jordvärme installera­des. Då bodde Jimmys farmor där, numera Jimmy.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? SYSKON LEDER FIRMAN. Jessica och Jimmy Kronberg i en lagerhall i huvudkonto­ret i Kirjala i Pargas.
ANJA KUUSISTO SYSKON LEDER FIRMAN. Jessica och Jimmy Kronberg i en lagerhall i huvudkonto­ret i Kirjala i Pargas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland