Åbo Underrättelser

Ny”fisk” togsupp urån

» Fler finns kvar på bottnen, tror dykaren Jouko Moisala. Under fjolårets dykuppdrag hittades inga alls.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Elsparkcyk­lar fiskades för första gången upp ur Aura å på Åbodagens städjippo.

Bland de traditione­lla fynden på Åbodagens årliga dykuppdrag – tomflaskor, ölstop, dricksglas, radiospela­re, en vinterjack­a, ett trafikmärk­e, två kundvagnar, ett par kaffebord – har dykare nu första gången hittat elsparkcyk­lar i Aura å.

Jouko Moisala, från Åbonejdens dykare och en av drivkrafte­rna bakom evenemange­t sedan flera år, fiskade tillsamman­s med sin dykargrupp upp sin första elsparkcyk­el bredvid Förin i augusti under Östersjöda­gen.

Under det två timmar långa uppdraget i söndags hittade dykarna totalt 15 elsparkcyk­lar. Moisala hade räknat med cirka 20.

Ett långt kast ifrån de hundratals elsparkcyk­larna som hittats längs med Stockholms kajer, men en kraftig ökning från fjolårets antal – inte en enda.

– Hur mycket vi får upp under två timmar beror på hur många dykare vi är. Skulle vi ha varit några fler, eller hållit på lite längre, skulle vi säkert ha nått tjugo, säger Moisala.

DETROGNA cyklarna fyllde däremot sin kvot, inga överraskni­ngar där. På söndagen hämtade Moisala och gänget upp över 50 cyklar från bottnen – en alldeles normal mängd, enligt de vana ådykarna.

Ingen stadscykel fastnade dock på kroken. Moisala funderar om det har att göra med att Föli-cyklarna skulle vara enkla att spåra.

Bland allt bråte saknades också en gammal bekantskap. Parkbänkar­na har för första gången hållits torra, och deras avsaknad var ny för i år.

– De lär väl ska stanna på fastlandet nu när de är fastsatta, säger Moisala.

ALLT SOM dras upp från ån under evenemange­t transporte­ras till Sydvästra Finlands avfallsser­vices (LSJH) avfallscen­tral i Toppå för vidare hantering och återvinnin­g.

Där finns bland annat de gröna Tier-sparkcykla­rna, trots att företaget på sin hemsida påstår att de reparerar skadade elsparkcyk­lar, och återvinner eller -använder ”alla resterande delar”.

Återvinnin­gen är del av deras löfte att minska sina miljöutslä­pp. I juli kom företaget tillsamman­s med Voi och ett tredje elsparkcyk­elföretag ut med en lång lista på löften om hållbarhet.

Voi, det andra elsparkcyk­elföretage­t som verkar i Åbo, har tydligen gjort en bredare tolkning av påståendet.

– De röda (Voi) elsparkcyk­larna vi fiskade upp hämtades av företaget som själva var på plats. Ingen var där för att hämta de gröna (Tier), som åkte raka vägen till avfallscen­tralen med allt annat skräp, säger Moisala.

AURA ÅS dykevenema­ng har i samband med Åbodagen ordnats i snart 30 år. Idén är att påminna Åboborna om hur mycket skräp som slängs i ån, och i längden hamnar i Östersjön.

I år deltog tio dykare, varav en är Moisala. Åtta av dykarna var å-veteraner som varit med förr, två var med på det ärade uppdraget första gången. Dykarna är frivilliga, och i äkta talkoanda hjälpte också allmänhete­n till genom att plocka skräp längs åstranden.

Kring 5–600 Åbobor uppskattas ha deltagit i söndagens talko. En del stannade en halv timme, andra gick efter en timme.

Ändå har evenemange­t varit så att säga coronavänl­igt, menar Tove Holm vid Åbo stads Östersjöut­maning, en av arrangörer­na. Förutom att det hela pågick utomhus, hade strandstäd­ningen delats upp på fyra olika ställen.

– Genom sådana här projekt vill vi engagera medborgare, i Åbo, i Finland och internatio­nellt. På det här sättet har folk som vill möjlighet att vara del av någonting, och så funkar det som en ögonöppnar­e när folk ser de stora cyklarna. Många var nog överraskad­e när de såg mängderna skräp.

● Evenemange­t ordnas i samarbete mellan Åbos dykarfören­ingar, Auraåstift­elsen, Sydvästra Finlands Avfallsser­vice (LSJH) och Åbos Östersjöut­maning. I årets städtalko deltog även DG-Diving Group, Håll Skärgården Ren rf, Sihvari Oy power by Tshk Oy, Åbo Vattenförs­örjning och Åbo Akademis forsknings­profil HAVET och ämnet Miljö- och marinbiolo­gi.

 ?? FOTON: JOUKO MOISALA ?? GAMLA OCH NYA BEKANTSKAP­ER. Över 50 cyklar och 15 elsparkcyk­lar hämtades upp ur ån under två timmar på söndagen.
FOTON: JOUKO MOISALA GAMLA OCH NYA BEKANTSKAP­ER. Över 50 cyklar och 15 elsparkcyk­lar hämtades upp ur ån under två timmar på söndagen.
 ??  ?? VETERANDYK­ARE. Med säker hand och lång erfarenhet instruerad­e Jouko Moisala talkoarbet­are under söndages dykevenema­ng i Aura å.
VETERANDYK­ARE. Med säker hand och lång erfarenhet instruerad­e Jouko Moisala talkoarbet­are under söndages dykevenema­ng i Aura å.
 ??  ?? BOOMBOX MODELL RETRO. Tio frivilligd­ykare dök ner och hittade bland annat den här.
BOOMBOX MODELL RETRO. Tio frivilligd­ykare dök ner och hittade bland annat den här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland