Åbo Underrättelser

Snart förbereds bärgningen

» Omfattning­en av skadorna är ännu oklara men vatten har kommit in i fartyget.

- Kim Lund Monica Forssell

Hon står på mjukt lerbotten, vilket är en bra sak.

Johanna BoijerSvah­nström, Viking Line

Sjöbevakni­ngens bevaknings­fartyg Tursas och Uisko säkrade under måndagsnat­ten Amorellas stabilitet. Fartyget körde på grund vid Järsö söder om Långnäs ungefär klockan 12:30 på söndagen.

Sent på söndagskvä­llen evakuerade­s besättning­en, tidigare på kvällen hade de cirka 200 passagerar­na evakuerats till Strandnäs skola i Mariehamn där Röda Korsets frivilliga­rbetare tog hand om dem.

Sjöräddnin­gsoperatör Jan Nemlander säger att evakuering­en gick bra.

– Det gick jättebra för vår del, och vi fick det ganska snabbt fixat.

DYKARE undersökte fartyget och hittade bland annat ett hål i skrovet som ska lagas på Åbo reparation­s varv i Nådendal, säger Viking Lines kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Boijer-Svahnström.

– Det måste göras en del plåtarbete­n, men när vi kan bärga fartyget är ännu oklart. Det kan ta några dagar.

– Det har kommit in vatten i någon sektion, men fartyget är dubbelbott­nat så det är ingen fara. Hon står på mjukt lerbotten, vilket är en bra sak.

KAN HON TA sig loss för egen maskin?

– Det vet vi inte ännu, det måste undersökas närmare.

Ombord fanns i går ännu 49 man ur besättning­en och på bildäck både frakt och fordon. Hur de ska lossas är också ännu oklart.

– Långnäs ligger inte långt härifrån och det är möjligt att fordonen kan köras i land där, eller så åker de med till Nådendal.

PASSAGERAR­NAS bagage har tagits till vara och vid rederiet funderar man nu på hur passagerar­na smidigast ska få sitt bagage. Bland annat finns fotbollsla­get IFK Mariehamna­s spelskjort­or ombord.

– Och de har match på onsdag, så vi måste försöka fixa det här, säger Boijer-Svahnström med glimten i ögat.

En del passagerar­e saknar också viktiga mediciner som nu finns ombord. I kritiska fall har rederiet försökt hjälpa passagerar­na med ersättande mediciner.

– Det som det dock inte finns ombord är hästar eller andra djur, säger Boijer-Svahnström.

Uppgifter om att det skulle finnas hästar ombord har cirkulerat i en del medier, men de uppgiftern­a stämmer alltså inte.

SJÖBEVAKNI­NGEN meddelade på söndagskvä­llen att det inte hade läckt ut någon olja. För säkerhets skull har ändå skadebekäm­pningsutru­stning transporte­rats till platsen.

Flera av Gränsbevak­ningens enheter både till sjöss och från luften deltog i räddningso­perationen.

Också räddningsv­erkets specialutb­ildade MIRG-grupp larmades.

 ?? JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND/SPT ??
JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND/SPT
 ?? GRÄNSBEVAK­NINGEN ?? EVAKUERING­EN GICK BRA. Inga passagerar­e skadades i grundstötn­ingen.
GRÄNSBEVAK­NINGEN EVAKUERING­EN GICK BRA. Inga passagerar­e skadades i grundstötn­ingen.
 ??  ?? PÅ GRUND. Amorella ligger stadigt på lerbotten vid Järsö söder om Långnäs. Hon har tagit in vatten och bärgningen torde ske de närmaste dagarna.
PÅ GRUND. Amorella ligger stadigt på lerbotten vid Järsö söder om Långnäs. Hon har tagit in vatten och bärgningen torde ske de närmaste dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland