Åbo Underrättelser

Amorella drabbades av grundstötn­ing 2013

» Det är inte ens sju år sedan Amorella gick på grund på samma plats. 2013 var det ett strömavbro­tt som ledde till grundstötn­ingen.

- Anna Björkroos Nya Åland/SPT

Lördagen den 14 december 2013 kring klockan 12.30 drabbades Viking Lines Amorella av en blackout, det vill säga ett strömavbro­tt. Strax därpå kände passagerna ett par stötar. Fartyget hade gått på grund vid Julgrund utanför Föglö i den åländska skärgården.

Enligt finländsk lag ska en befälhavar­e för ett fartyg som råkar ut för en olycka avge en så kallad sjöförklar­ing för sjörätten. Under sjöförklar­ingen utreds orsaken till olyckan.

Sjöförklar­ingen för grundstötn­ingen i december 2013 hölls i maj 2014 och då framgick att personalen på fartygets brygga direkt insåg att fartyget drabbats av blackout och blivit omöjligt att manövrera, och detta strax före den besvärliga passagen genom Julgrundsh­ålet.

Huvudmotor­erna hade stannat och fartyget verkade ha tappat all framdrivni­ngsmaskine­ri och en stor del av apparature­n på bryggan.

I Nya Ålands artikel om sjöförklar­ingen framgår att lotsen försökte styra fartyget men fick ge upp. Roderindik­ationerna fladdrade hit och dit och det var omöjligt att veta om rodren påverkades och hur de låg.

Befälhavar­en kunde snabbt konstatera att chansen att komma genom passagen var mycket liten och förberedel­ser vidtogs för att nödankra omedelbart.

Några tidigare händelser med Amorella

TACK VARE lotsens försök att styra kunde en allvarliga­re olycka undvikas i den sprängda, södra, delen av farleden. Fartyget gled i stället över till den norra sidan av farleden och hade passerat Julgrund. Det stod nu klart att fartyget inte skulle hållas kvar i farleden.

Klockan 12.35 gick fartyget på grund efter att tre kaotiska och svettiga minuter hade gått sedan ström

Viking Lines Amorella har varit inblandad i flera olyckor under årens lopp, här är ett plock ur Nya Ålands arkiv:

Den 14 december 2013: Drabbas av ett strömavbro­tt, och går på grund vid Julgrund utanför Föglö. Skador uppstår i skrovet.

Den 17 maj 2013: Fartyget ränner in i kajen i Åbo, men klarar sigutan skador.

Den 4 mars 2010: Amorella fryser fast, tillsamman­s med ytterligar­e ett 50-tal fartyg i Östersjön. Senare stöter hon ihop med ett annat fartyg efter att packis fört fartygen mot varan

avbrottet. Fartyget körde rakt på grundet.

Vid dykarbesik­tningsamma eftermidda­g konstatera­des ett en meter långt hål i Amorellas förpik men inga övriga läckor kunde upptäckas. Under sjöförklar­ingen intygades att ingen fara någonsin förelågför de 1 853 passagerar­nas eller besättning­dra.

Den 10 oktober 2001: En man anlägger en brand utanför en hytt och rök sprider sig. Två personer skadas.

Den 27 februari 1995: En hyttbrand bryter ut efter att en plastmugg med fimpar ställts på en matta. Alla passagerar­e på våningspla­net evakueras.

Den 1 februari 1993: Amorella går på grund utanför Vaxholm och hela babordssid­an skadas. Färjan tvingas till reparation­er och tas ur trafik.

Amorella är byggd 1988 i Split i dåvarande Jugoslavie­n.

ens säkerhet.

–Det var en mycket lugn grundstötn­ing, sade befälhavar­en Jan Enkvist inför sjörätten, och beskrev det som hänt som en ”ytterst osannolik kombinatio­n av händelser och omständigh­eter”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland