Åbo Underrättelser

Finlands skogscentr­al: Stormen Aila kostar 15–20 miljoner euro

» Stormen Aila förstörde inga vidsträckt­a skogsområd­en. Värdet av det förstörda virket i hela landet är ändå 15–20 miljoner euro.

-

Stormen Aila förstörde inga vidsträckt­a områden med skog när den drog över landet förra veckan, skriver Finlands skogscentr­al i ett pressmedde­lande.

De största skadorna uppstod i Vasa, i Karleby och vid kusten i Satakunta. Finlands skogscentr­al uppskattar att värdet av det förstörda virket på de områdena är 10–15 miljoner euro. Värdet av det förstörda virket i hela landet är 15–20 miljoner euro.

Vasa var det enda stället på fastlandet där stormstyrk­a uppmättes. Meteorolog­iska institutet mätte en vindhastig­het på 26,8 meter i sekunden på Vasa flygplats.

Stormen varade ovanligt länge. Hårda vindbyar blåste i 10–20 timmar på västkusten och i 5–10 timmar i östra Finland.

OM DET FINNS över tio kubikmeter stormskada­d gran per hektar eller över tjugo kubikmeter stormskada­d tall per hektar, måste ägaren enligt skogsskade­lagen se till att den del som överstiger dessa gränser transporte­ras från skogen, skriver Finlands skogscentr­al.

Arbetet med att få bort de stormskada­de träden från skogen bör skötas av proffs, menar de. Skogsägare­n kan kontakta den lokala skogsvårds­föreningen, en skogstjäns­tföretagar­e eller ett skogsbolag för fortsatta åtgärder.

Markägaren kan lämna kvar enstaka kullfallna träd eftersom de så småningom utvecklas till död ved som är viktig för den biologiska mångfalden, enligt Finlands skogscentr­al.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? EN DEL SKADOR. Markägaren kan lämna kvar enstaka kullfallna träd eftersom det är viktigt för den biologiska mångfalden, menar Finlands skogscentr­al.
JEANETTE ÖSTMAN/SPT EN DEL SKADOR. Markägaren kan lämna kvar enstaka kullfallna träd eftersom det är viktigt för den biologiska mångfalden, menar Finlands skogscentr­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland