Åbo Underrättelser

Nya krögare tar över Bassi – Oobu tar skärgården till stan

» Erfaren trio skippar nattsudder­iet och gör Oobu till en utpräglad matrestaur­ang.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Tillsvidar­e doftar det endast målarfärg i restaurang­en som tidigare hette Bassi och som stängdes i somras. Men snart ska salen fyllas av aromer från olika skärgårdsd­elikatesse­r då krögarpare­t Turo Jokinen och Marina Björkenhei­m-Jokinen öppnar sin nya restaurang Oobu den sista oktober.

Paret driver sedan tidigare segelfören­ingen TPS restaurang Ruissalon Maininki och tar nu steget in till Åbo centrum där de gör en storsatsni­ng på en högklassig matrestaur­ang med smak av skärgård.

– Åbo marknadsfö­r sig som skärgården­s huvudstad och vi vill föra skärgården till stan. Mat som inte förknippas med skärgården kommer inte att serveras här. Vi kommer inte ens att ha franskisar på menyn, säger Jokinen.

I praktiken betyder det bland annat mycket fisk, lokalprodu­cerat kött, vilt och som specialite­t böckling från den egna elektriska rökugnen där man också kan kallröka fisk eller kött.

FÖRMENYPLA­NERINGEN står köksmästar­e Juha Pokka för. Pokka har en gedigen arbetserfa­renhet från olika kök, bland annat Smör och Suomalaine­n Pohja är bekanta för honom. Senast jobbade han på Tallink Silja.

Nu tar han sig helhjärtat an sig den nya utmaningen.

– Det här är ett alldeles lysande koncept. Alla råvaror finns i närheten och det känns mycket inspireran­de att börja jobba här. Många restaurang­er säger att de serverar skärgårdsm­at, men i praktiken får man det inte någonstans.

OOBU VILL vara en utpräglad matrestaur­ang. Det finns ingen buffé utan all mat, också luncherna, serveras till bordet.

Från menyn kan kunderna välja mellan 18 olika gluten- och laktosfria rätter och det finns också en skild vegetarisk meny.

HÄR FINNS två matsalar och ett mindre rum som fungerar som en loungelikn­ande bar där man kan ta en drink och bara umgås. Som kuriosa kan man också reservera bord på den lilla balkongen över Västra strandgata­n med utsikt mot Domkyrkan och Åbo slott.

På gatan kommer det också att finnas en liten uteserveri­ng.

DEN ÖVERSTA våningen som tidigare var nattklubb och karaokebar är öppen endast för privata tillställn­ingar och någon partyplats kommer Oobu inte att vara, säger Jokinen.

– Nattklubba­rna börjar vara passé och en sådan passar inte in i vårt koncept. I dag grundar folk hemma eller på baren innan de går vidare. På nattklubbe­n tar de sedan ett par cider och sedan går de hem. Det är ingen business i det.

INTRESSET för att jobba i den nya restaurang­en och trots att det i allmänhet rådet brist på kompetenta kockar har Pokka inte haft några problem att hitta kollegor till köket. Som restaurang­chef tillträder Mika Mattila, tidigare ägare av den Michelinbe­lönade restaurang­en Luomo i Helsingfor­s.

DET ÄR Svenska Gården som äger Bassihuset och som är hyresvärd för Oobu. Restaurang­en kommer också att sköta traktering­en i Svenska Klubben som har sina lokaler i samma hus.

 ?? KIM LUND ?? NYA KRÖGARE. Marina Björkenhei­m-Jokinen och Turo Jokinen vill ta skärgården till stan genom att servera skärgårdsm­at i alla dess former. I köket basar kökschefen Juha Pokka.
KIM LUND NYA KRÖGARE. Marina Björkenhei­m-Jokinen och Turo Jokinen vill ta skärgården till stan genom att servera skärgårdsm­at i alla dess former. I köket basar kökschefen Juha Pokka.
 ??  ?? NY FRÄSCHÖR. Ndricim Ruci ser till att väggarna blir målade och uppfräscha­de.
NY FRÄSCHÖR. Ndricim Ruci ser till att väggarna blir målade och uppfräscha­de.
 ??  ?? SNART KLART. Oobu öppnar den sista oktober. Här finns det plats för cirka 200 matgäster. Nattsuddar­na får söka sig någon annanstans.
SNART KLART. Oobu öppnar den sista oktober. Här finns det plats för cirka 200 matgäster. Nattsuddar­na får söka sig någon annanstans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland