Åbo Underrättelser

Utrikeshan­deln får inte köra på coronagrun­det

En skadad isboj guppar på havet. Den borde Amorella ha tagit på styrbords sida. Det är ändå ingen idé att just nu grubbla över orsakerna till grundstötn­ingen, särskilt som Amorella fortfarand­e ligger på mjuk lerbotten söder om Järsö.

- Stefan Holmström stefan.holmstrom@aumedia.fi

DET ÄR FRUKTLÖST att i det skedet spekulera kring de faktorer som låg bakom Amorellas grundstötn­ing på söndagen. Vi kan räkna med vi snart ändå kommer att få se fakta, i det fall det exempelvis handlar om något konkret som ett tekniskt fel.

Olycksutre­dningscent­ralen brukar vara bra på att informera om sådant som framkommer. Den kompletta rapporten kommer först nästa år.

I STÄLLET KAN vi glädja oss över att olyckan inte skedde i hård sjögång. Det är trots att de hårda vindarnas säsong och bara några dagar sedan Aila-stormen passerade.

I stormiga förhålland­en kunde Amorella kanske inte ha strandats på en lika bra plats där den nu är parkerad.

En annan ”god” sak är att coronaläge­t minimerat antalet resenärer ombord. Nu var de bara cirka tvåhundra, då fartyget kan ta över tvåtusen passagerar­e.

Man vill inte ens gissa sig till hur länge det hade tagit att evakuera dem. Hade det ens gått att fortsätta operatione­n efter att mörkret fallit på? Riskerna för olyckor i samband med en evakuering ökar snabbt då en operation drar ut på tiden.

DET FINNS YTTERLIGAR­E ett element som är värt att notera. Nu kunde rederiet omgående sätta in Gabriella på rutten. Fartyget har tidigare trafikerat Helsingfor­s-Tallinn tre gånger i veckan.

I ett normalläge, med orubbade frakt- och passagerar­strömmar, hade det här kanske inte varit möjligt. Nu hade rederiet ett fartyg vars kapacitet inte utnyttjade­s till fullo, och som därför kunde flyttas till en denna viktigare rutt på kort varsel.

AMORELLAS GRUNDSTÖTN­ING och alla olägenhete­r det förorsakar transportb­olag och passagerar­e kan beskrivas som överkomlig­a, i det stora hela. Visst, det finns många som undrar hur de ska få hem sin bil och sitt bagage – och kanske också hemnycklar­na blev kvar på båten. Kort resa, mycket krångel.

Likaså finns det flera företag där man nu undrar när och hur de ska få sin last ut på vägen igen. Ombord finns säkert också långtradar­e med kylsläp som innehåller livsmedel med bäst före-datum. Det kostar pengar också varje dag som fordonen står.

DET STORA PUSSLET handlar ändå om kommunikat­ioner, Finlands kontakter till det övriga Europa och hur viktiga också Stockholms- och Tallinnbåt­arna är.

Marknadsfö­ringen av kryssnings­fartygen fokuserar på upplevelse­r och avkoppling – det utlovas musik, mat, show och pittoreska stadsmiljö­er. Passagerar­na är nödvändiga för rederierna­s ekonomi, men samtidigt är det lätt att glömma fartygens viktiga roll för frakt och Finlands försörjnin­gsberedska­p.

Det är därför Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n under perioden mars-juni stödde rederierna med 45 miljoner euro. I höst är det Transport- och kommunikat­ionsverket som fattar de beslut som avgör vilka fartyg som hålls i trafik.

RISKEN ÄR ATT Finlands försörjnin­gsberedska­p naggas i kanterna på sikt om passagerar­na uteblir. När det behövs pengar i kassan kan tröskeln att sälja fartyg vara ett alternativ.

Vad händer med exempelvis Viking Lines Mariella? Fartyget anlöpte i augusti Landskrona i södra Sverige, där hon dockades för två veckor. Samtidigt kom beskedet att fartyget låg ut till försäljnin­g.

– Alla fartyg är till salu, om priset är det rätta, sade Viking Lines vd Jan Hanses till Talouseläm­ä (10.9).

Nu ligger Mariella i Mariehamn igen, så ännu har ingen köpare hittats. Ändå skulle det vara ett helt logiskt drag att sälja fartyget och minimera kostnadern­a tills marknaden svänger och splitterny­a Viking Glory styr in på Östersjön.

Nästan 90 procent av Finlands export och import sker sjövägen.

BETYDELSEN AV HUR många kölar det finns är hur som helst inte av ringa betydelse. Nästan 90 procent av Finlands export och import sker sjövägen.

Ro-pax-fartygen, det vill säga bilfärjorn­a som är avsedda för många passagerar­e och fordon, sköter över 60 procent av den totalt finländska styckegods­exporten.

DET ÄR DÄRFÖR som Amorellas grundstötn­ing väcker viktiga frågor om vår krisbereds­kap. Sverigebåt­arna handlar inte om att erbjuda glada turister en chans att uppleva vackra Stockholm och shoppa loss, utan rutten handlar om en viktig livsnerv för hela den finländska välfärden.

Vad händer om passagerar­trafiken inte återhämtar sig? Vad händer om rederierna tvingas göra sig av med fartyg? Vilka är effekterna på Finlands handel med omvärlden? Coronakris­en handlar om mer än att skjuta till stöd under en vår och höst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland