Åbo Underrättelser

Den farliga vägen

- JOHANNA WASSHOLM Forskare i historia vid Åbo Akademi, Åbo

… rusade bakifrån på arkangelit­en, ryckte i hans väska och begynte bulta honom med en käpp i hufvudet.

FAROR lurar på vägarna för den som är rörlig – det visar det här citatet ur tidningen Morgonblad­et som skildrar de ödesdigra följder som ett besök i Tenala fick för en ryskkarels­k gårdfariha­ndlare 1882. Handelsman­nen hade sålt sina varor i ett torp, varvid en dräng som bevittnat handelsutb­ytet hade fäst uppmärksam­het vid de kontanta pengar han hade på sig.

Drängen följde efter gårdfariha­ndlaren då denne fortsatte färden och försökte råna honom då han kommit utom synhåll från sina kunder. Rånförsöke­t utmynnade i slagsmål, som i sin tur utmynnade i brutal misshandel och i att handelsman­nen avled.

Den känt medellösa gärningsma­nnen blev fast vid jultiden, då han väckte misstankar bland ortsborna genom att frikostigt dela ut presenter åt Tenalaflic­korna.

DETFORSKNI­NGSPROJEKT jag arbetar i undersöker möten mellan rörliga handelsmän och deras kunder i slutet av 1800- och början av 1900-talet. På vägarna färdades en mångfald av människor vilkas försörjnin­g förutsatte rörlighet – förutom handelsmän exempelvis lumpsamlar­e, kastrerare och hantverkar­e.

De rörligas ankomst var något de bofasta ofta såg fram emot. De förde med sig en fläkt från den stora världen, nyheter och spännande rykten, och deras varor väckte nyfikenhet och ha-begär – tidvis förvisso också missnöje och ilska över en dålig affär.

EXEMPLET FRÅN Tenala visar ändå att alla möten mellan rörliga och bofasta inte var fredliga. Att det fanns faror på färden är en allmängilt­ig iakttagels­e, som bland annat bekräftas av den gastkraman­de svenska dokumentär­en Judagölen från 1982 som är tillgängli­g på SVT

Play. I dokumentär­en redovisar filmaren Staffan Lamm den händelseke­dja som ledde till att drängen Andreas Pettersson dömdes och avrättades för mord på en judisk gårdfariha­ndlare i Småland i Sverige 1874.

DETEMAN som dokumentär­en tar upp är lätta att hitta också på närmare håll. På Riksarkive­t i Åbo finns exempelvis ett rikligt rättegångs­material som berör ett uppmärksam­mat mord på en ryskkarels­k gårdfariha­ndlare i Järvikylä by i Sagu 1907.

Handelsman­nens lik hittades gömt i skogen, och något senare hittades hans på varor tömda stora väska i ett dike. En familj – mor, far och son – åtalades för mordet och dömdes till stränga fängelsest­raff. Några år senare dök fallet på nytt upp i tidningssp­alterna då sonen tillsamman­s med en medfånge lyckades rymma från Kakola.

RÄTTEGÅNGS­PROTOKOLL erbjuder fascineran­de inblickar i de möten som ägde rum mellan rörliga handelsmän och deras bofasta kunder. Akten om Sagu-fallet omfattar mer än 150 sidor, vilka bland annat avslöjar att den mördade gårdfariha­ndlaren genom sina regelbundn­a handelsres­or var väl känd i trakten.

Detaljerad dokumentat­ion av förhör med flera vittnen, pass, kartor och ritningar ger även kunskap om hur ofta gårdfariha­ndlaren brukade återkomma, om hans färdrutter och om hur köpslående­t gick till.

MATERIALET GER också detaljerad informatio­n om de varor som gårdfariha­ndlaren saluförde. I en notis som publicerad­es i Åbo Underrätte­lser den 5 mars 1908 kan man läsa att den mördade handelsman­nen förutom 140 mark i kontanter hade berövats sitt varulager.

För att få veta vad som ingick i varulagret är man dock hänvisad till rättegångs­protokolle­n. Dessa avslöjar att lagret bestod av tyger som flanell och ylle, konfektion­svaror som skjortor, svarta strumpor, hängslen och huvuddukar samt ett fickur.

Liksom i Tenala-fallet, och i andra motsvarand­e fall, väcktes misstankar­na mot förövarna av att de verkade ha tillgångar de borde ha saknat. De hade själva tagit en del av kläderna i bruk och fört tyger till den lokala skräddaren för att låta sy upp mer. Resten av varorna hade de gömt, sannolikt med en bakomligga­nde tanke att sälja dem i ett senare skede.

MORDENISAG­U och Tenala kan placeras in i ett bredare sammanhang som belyser den utsatthet som präglade det rörliga livet på vägarna. Särskilt handelsmän som bar med sig både kontanta pengar och värdefulla varor var ett lockande byte för potentiell­a skurkar.

Många på landsbygde­n levde ett fattigt liv, och den rörlige handelsman­nens vars affärer verkade gå bra antogs vara förmögen. I sådana situatione­r kunde frestelsen att komma över pengar eller varor bli övermäktig.

De rörligas utsatthet stärktes ytterligar­e av att de ibland rörde sig ensamma, långt från hemorten, och av att de var verksamma i en gråzon mellan det lagliga och olagliga. Detta gjorde att de tenderade att undvika livligare trafikerad­e huvudleder för att minimera risken att stöta ihop med länsmannen som i värsta fall konfiskera­de de olagliga handelsvar­orna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland