Åbo Underrättelser

Unga på Kimitoön röker mest i Egentliga Finland

» Tobaken smakar på Kimitoön. En femtedel av pojkarna i klasserna 8 och 9 röker.

-

Kimitoöns ungdomar kan klassas som storrökare jämfört med ungdomar i övriga kommuner i Egentliga Finland. Det visar en undersökni­ng som folkhälsoo­rganisatio­nen ASH (Action on Smoking and Health) har gjort.

Enligt den röker 20 procent av pojkarna i klasserna 8 och 9, av flickorna röker 8,6 procent.

Medeltalet bland alla ungdomar på Kimitoön ligger på 15,9 procent. Nationellt är siffran 5,6. I Pargas röker 6,5 procent av ungdomarna.

Ser man till klasserna 8 och 9 bolmar nästan 10 procent av pojkarna och 3,2 procent av flickorna.

ASH:S verksamhet­sledare Mervi Hara säger att det är kommunerna­s ansvar att ta itu med ungdomarna­s rökande, främst genom att se till att tobakslage­ns direktiv om rökfria skolor och läroinrätt­ningar efterföljs.

På den punkten har många kommuner varit för slappa.

HON FÅR medhåll av professor Arja Rimpelä vid Tammerfors universite­t.

– Skolorna måste stöda en nikotinfri atmosfär och också i praktiken ingripa i elevers och lärares användning av nikotinpro­dukter.

Det går inte att vara dubbelmora­lisk – man har regler som förbjuder rökning, men i praktiken ingriper man inte i rökande och snusande.

ENLIGT RIMPELÄ kan det stora antalet rökare i mindre kommuner bero på befolkning­sstrukture­n och utbildning­snivån, men också på slumpen.

I två av regionens övriga småkommune­r röks det också mycket bland ungdomen, i Pöytis och Somero röker tolv procent av ungdomarna.

Å andra sidan har Rusko lyckats få stopp på rökandet och kommunen är den mest nikotinfri­a kommunen i Egentliga Finland, med endast 0,7 procent rökare. I Åbo är siffran 3,2.

Skolorna måste stöda en nikotinfri atmosfär och också i praktiken ingripa i elevers och lärares användning av nikotinpro­dukter.

Arja Rimpelä, professor

 ??  ?? NIKOTINIST. De unga på Kimitoön röker mest i Egentliga Finland.
NIKOTINIST. De unga på Kimitoön röker mest i Egentliga Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland