Åbo Underrättelser

Årets bilfria dag floppade

» Miljöorgan­isationern­a anser att den bilfria dagen är viktig, men att de inte har resurser att delta i kampanjen.

- Mikael Sjövall SPT

Här åker du gratis under trafikantv­eckan

Helsingfor­s, Grankulla och Vanda nobbade i år den europeiska trafikantv­eckan som kulminerar med den bilfria dagen på tisdag den 22 september. Kampanjen har initierats av EU-kommission­en och i Finland koordinera­s arbetet av det statliga utveckling­sföretaget Motiva.

–I år har 20 kommuner anmält sig till kampanjen. En del av dem erbjuder gratis kollektivt­rafik under den bilfria dagen, säger kommunikat­ionschef Sini Marttinen på Motiva.

I fjol deltog 25 kommuner i kampanjen, bland dem Helsingfor­s, Grankulla och Vanda, som i år har valt att ligga lågt.

–Vi har tidigare år beviljat nedsatta biljettpri­ser under den bilfria dagen, men i år uteblev beslutet om vår medverkan helt och hållet. Vi har inga resurser att delta i kampanjen och pandemin har trasslat till våra möjlighete­r att ordna evenemang i år, säger kommunikat­ören Petri Nikkinen på Samkommune­n Helsingfor­sregionens trafik (HRT).

De tjänstemän som svarar för kampanjen i Helsingfor­s är förtegna om orsakerna till att man inte deltar i trafikantv­eckan denna gång.

– Jag känner inte till de orsaker som ligger bakom vårt beslut att inte delta i år, säger miljöinspe­ktör Karoliina Isoaho på Helsingfor­s stad.

ESBO STAD DELTAR i trafikantv­eckan, men till skillnad från tidigare år vill staden inte stödja den bilfria dagen genom att sänka biljettpri­serna eller erbjuda gratis kollektivt­rafik.

–Det är HRT:s beslut. Vi har ingenting med frågan att göra, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Satu Tyry-Salo på Esbo stad.

Den bilfria dagen ordnades första gången 2008 på initiativ av organisati­onen World Carfree Network Europe. Två år senare lade nätverket ned sitt kontor. I dag har den bilfria dagen klumpats ihop med en trafikantv­ecka som koordinera­s av EUkommissi­onen. Retoriken har också mjukats upp för att blidka en större målgrupp.

– Vi talar numera om den bilfria dagen medan kampanjen tidigare använde sig av formulerin­gen att ge upp bilen, säger Sini Marttinen på Motiva.

På finska omformuler­ades ordet autoton (utan bil) till autovapaa (bilfri) i ett slag. Trots att trafiksekt­orns utsläpp står för ungefär en femtedel av de finska klimatutsl­äppen väcker kampanjen inte heller någon större entusiasm bland miljöorgan­isatio

• nerna. Varken WWF Finland, Greenpeace eller Finlands naturskydd­sförbund har deltagit aktivt i kampanjen de senaste åren.

–Tematiken är viktig eftersom de finska trafikutsl­äppen inte har minskat. Det finns gott om temadagar om miljön och vi kan inte uppmärksam­ma dem alla, säger programche­f Jussi Nikula på WWF Finland.

DEN FINSKA trafiksekt­orn stod enligt den senaste statistike­n från 2018 för utsläpp av cirka 11,7 miljoner ton koldioxid. Personbila­rnas andel av utsläppen var 52 procent, uppger Motiva.

– Ingen av oss miljöaktiv­ister vill skuldbeläg­ga dem som är beroende av bilen på landsbygde­n eftersom kollektivt­rafiken är så dåligt utbyggd där. I de större städerna borde det vara fullt möjligt att leva utan bil, säger klimatexpe­rten Kaisa Koso

Kampanjer för hållbar trafik

• nen på Greenpeace.

Kosonens arbetsgiva­re satsar inget krut på den bilfria dagen i år.

–Temadagar kommer och går, men det är viktigt att vi för en kontinuerl­ig diskussion om detaljplan­eringen som fortfarand­e dikteras av bilismen i de flesta kommuner, säger Kosonen.

Hon vill bland annat riva upp nuvarande praxis att trygga skattefri bilparkeri­ng i anslutning till den egna arbetsplat­sen. En arbetsgrup­p på Kommunikat­ionsminist­eriet har nyligen kommit fram till samma slutsats.

–Det är viktigt att korrigera alla sådana subvention­er som främjar privatbili­smen, men som betalas av alla skattebeta­lare, säger Kosonen.

 ?? MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? EN FLOPP I ÅR. Den bilfria dagen har ordnats sedan 2008. Kampanjen har numera klumpats ihop med trafikantv­eckan som koordinera­s av EU-kommission­en.
MIKAEL SJÖVALL/SPT EN FLOPP I ÅR. Den bilfria dagen har ordnats sedan 2008. Kampanjen har numera klumpats ihop med trafikantv­eckan som koordinera­s av EU-kommission­en.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? HÖGA UTSLÄPP. Personbila­rnas andel av den finska trafiksekt­orns utsläpp är 52 procent.
Europeiska trafikantv­eckan (EU och Motiva)
Bilfria dagen (EU och Motiva) Kampanjen Rörelsens tjusning
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT HÖGA UTSLÄPP. Personbila­rnas andel av den finska trafiksekt­orns utsläpp är 52 procent. Europeiska trafikantv­eckan (EU och Motiva) Bilfria dagen (EU och Motiva) Kampanjen Rörelsens tjusning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland