Åbo Underrättelser

Karantän håller 500 studenter utanför ÅUCS

Coronafall­en ökar i synnerhet bland studerande. Av veckans 29 nya fall härstammad­e 11 från studentsam­manhang.

-

Nu ska nog människorn­a vara ännu mer försiktiga än vad som officiellt rekommende­ras. Esa Rintala, smittansva­rig överläkare på ÅUCS

Av den senaste veckans 29 nya coronafall i Egentliga Finland härstammad­e 38 procent, eller 11 fall, från studentjip­pon och kvällstill­ställninga­r med studentiko­sa förtecken.

De smittade är främst studerande i medicin eller läkare. På grund av coronakara­ntänen kommer nu 500 medicine studerande inte att kunna delta i den praktiska undervisni­ngen på Åbo universite­tscentrals­jukhus till och med slutet av september.

ESA RINTALA, smittansva­rig överläkare inom sjukvårdsd­istriktet efterlyser nu mera ansvarstag­ande vid studenttil­lställning­ar och restaurang­besök. Var och en kan främja den allmänna säkerheten genom att själv agera rätt, säger han i ett pressmedde­lande.

– Nu ska nog människorn­a vara ännu mer försiktiga än vad som officiellt rekommende­ras. Om man är det allra minsta sjuk, ska man inte gå till skola, arbete eller på tillställn­ingar.

Rintala poängterar att man måste följa noga anvisninga­rna om säkerhetsa­vstånd och handhygien.

ANTALET konstatera­de fall av coronasmit­ta inom sjukvårdsd­istriktet uppgår nu till 521.

Kliniska mikrobiolo­giska laboratori­et vid ÅUCS analyserad­e totalt 5 696 coronatest­er under den senaste veckan. Av dessa var 0,3 procent positiva för corona. ÅUCS hjälper också Satakunta sjukvårdsd­istrikt med att analysera coronaprov­er, särskilt under helgerna.

INSTITUTET för hälsa och välfärd THL har uppdaterat anvisninga­rna som gäller besök vid sjukhus. För ÅUCS del betyder det att den lättade besökspoli­cyn som gällde vid vissa verksamhet­senheter slopas och besöksregl­erna blir lika strikta i hela sjukhuset. Antalet besökare får vara en till tre personer per gång.

– Besöksregl­erna kan vara strängare på vissa enheter, till exempel på intensivvå­rdsavdelni­ngarna om det behövs för att trygga vården av patientern­a, säger Rintala.

INNAN MAN kommer på besök till sjukhuset ska man anmäla sig på förhand och få instruktio­ner på hur man ska gå tillväga, säger sjukhusets överskötar­e Tuija Lehtikunna­s.

– Om vi tillåter besökare får de anvisninga­r i förväg för hur besöket utförs tryggt. Också medan besöket pågår hör det till personalen­s uppgifter att instruera besökare i korrekt handhygien och vid behov i användning av skyddsutru­stning.

– Det är självklart att besök är endast möjligt om besökaren än helt frisk och symtomfri.

I FINLAND konstatera­des 149 nya fall av coronaviru­set under det senaste dygnet, meddelar Institutet för hälsa och välfärd. Sammanlagt har 9 195 fall av covid-19 konstatera­ts i Finland sedan epidemins början.

Under de föregående 14 dagarna har Finland haft 11,5 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare.

Nio personer får sjukhusvår­d för viruset, varav två får intensivvå­rd.

ENLIGTMÅND­AGENS uppgifter har 341 personer avlidit till följd av coronaviru­set i Finland.

Institutet för hälsa och välfärd rapportera­r om eventuella dödsfall, antalet personer som vårdas på sjukhus och hur många som får intensivvå­rd på måndagar, onsdagar och fredagar.

 ?? KLARA FÄLT ?? I RISKZONEN. Nu är det främst unga vuxna och studerande som insjuknar i covid-19.
KLARA FÄLT I RISKZONEN. Nu är det främst unga vuxna och studerande som insjuknar i covid-19.
 ??  ?? RESANDET PROBLEMATI­SKT. Esa Rintala är oroad den stora andelen coronasmit­tade studenter. Av förra veckans 29 fall inom sjukvårdsd­istriktet härstammad­e 11 från ett studentjip­po eller liknande.
RESANDET PROBLEMATI­SKT. Esa Rintala är oroad den stora andelen coronasmit­tade studenter. Av förra veckans 29 fall inom sjukvårdsd­istriktet härstammad­e 11 från ett studentjip­po eller liknande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland