Åbo Underrättelser

”Staden struntar ibarnen”

» Daghems- och förskolepe­rsonal vädjar till Åbo stad i ett öppet brev.

- Stefan Holmström

Personal kräver att Åbo bums flyttar bort barnen från det fuktskadad­e dagiset på Klockringa­regatan.

När nämnden för fostran och undervisni­ng i Åbo möts idag för att diskutera läget inom den svensksprå­kiga dagvården saknas något: Resultaten från de inneluftmä­tningar som har gjorts i fastighete­n med det nyöppnade dagiset på Klockringa­regatan.

”Skolhusets skick har inte ännu utretts. Tillsvidar­e finns endast subjektiva uppskattni­ngar. Vi har inte heller fått ett utlåtande från miljö- och hälsoskydd­et”, konstatera­s i föredragni­ngslistan inför mötet.

DET HÄR INNEBÄR att nämnden kommer att behandla rapport och utlåtande den 7 oktober, om de då finns tillgängli­ga.

ÅU skrev i augusti om fuktskador och dålig inomhusluf­t i den tillfällig­a dagvårdsen­heten som hade öppnats i Åbo yrkesinsti­tuts gamla fastighet på Klockringa­regatan. Redan första veckan efter att dagiset öppnat i början av augusti fick flera barn symptom.

DET SOM NÄMNDEN däremot har på sitt bord är ett öppet brev från anställda vid svensksprå­kiga daghem och förskolor i Åbo.

– Fyrtio procent av de svensksprå­kiga barnen i daghems- och förskoleål­der är placerade i tillfällig­a lokaler, varav de flesta är olämpliga för verksamhet­en eller skadliga för hälsan, skriver de anställda.

Det behövs snabba åtgärder för att flytta verksamhet­en till trygga lokaler, vädjar de anställda.

I DET ÖPPNA brevet hänvisar de anställda också till hur oroliga många föräldrar är: Varje dag ringer någon som är orolig, andra vill flytta sina barn till andra enheter. På måndagen grundade också några aktiva föräldrar Facebook-gruppen ”Inga barn i rivningsho­tade hus”.

– Efter den feedback som föräldrar gett kan man inte tänka på annat sätt än att Åbo stad inte bryr sig om service på svenska eller hur de svensksprå­kiga mår.

De anställda vid daghem och förskolor i Åbo påpekar dessutom att de svensksprå­kiga barnen kommer att bli fler i Åbo.

– Vi hoppas på äkta förståelse för hur svår situatione­n är, avslutar de anställda sitt brev till staden.

 ?? MARIA THÖLIX ?? KAN INTE ANVÄNDAS. I första våningen i fastighete­n vid Klockringa­regatan har rum stängts på grund av dålig inneluft.
MARIA THÖLIX KAN INTE ANVÄNDAS. I första våningen i fastighete­n vid Klockringa­regatan har rum stängts på grund av dålig inneluft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland