Åbo Underrättelser

Gottom födda barn

» Fler barn i samband med minskat utrymme har orsakat trängsel på ÅUCS förlossnin­gsavdelnin­g.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi ÅU-FOTO

Antalet förlossnin­gar på ÅUCS var under sommaren betydligt större än i fjol.

Antalet förlossnin­gar på ÅUCS var under sommaren betydligt större än i fjol. I juni, juli och augusti föddes respektive 357, 378 och 358 barn där.

Under hela 2019 föddes som mest 335 barn per månad.

Dessutom medförde pandemivår­en och nya sjukvårdsb­ehov att en barnsängsa­vdelning gjordes om till en canceravde­lning.

Den stora mängden förlossnin­gar har varit glädjande för kliniken, säger avdelnings­överläkare, docent Eeva Ekholm. Men tajmingen var också en utmaning.

– Vanligtvis kan vi förutse ungefär hur många födslar vi kommer ha men det här var lite oväntat. Det är klart vi gläder oss åt att det föds många barn, fast i år ökade det ganska snabbt så det var svårt att anpassa sig.

FÄRRE SÄNGPLATSE­R har bland annat betytt att fler kvinnor blivit tvungna att dela rum. Under en tid var det upp till tre kvinnor per rum.

Den minskade kapacitete­n är menad att vara tillfällig, men fortfarand­e arbetar förlossnin­gspersonal­en på två tredjedela­r, med tillgång till bara två av normalt tre barnsängsa­vdelningar.

Trots de minskade utrymmena har personalen inte minskat. För patientern­as del har upplevelse­n därför långt varit den samma som förr, menar Ekholm.

– Naturligtv­is påverkar trängseln stämningen, saker har kanske inte gått lika smidigt. Men patienttri­vseln har ändå varit den samma.

VAD SOM SKER i höst är ännu oklart. Ekholm tror åtminstone att det nu kommer lugna ner sig lite på ÅUCS förlossnin­gsavdelnin­g.

– Födseltopp­en brukar avta efter sommaren. Men vi får vänta och se.

 ??  ?? GLÄDJANDE MEN TRÅNGT. Fler barn än väntat har fötts på ÅUCS i sommar.
GLÄDJANDE MEN TRÅNGT. Fler barn än väntat har fötts på ÅUCS i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland