Åbo Underrättelser

Familjeför­etag trumfkortf­ör Kakolahote­llet

» Med en meter tjocka väggar och rum där du kan välja att sova bakom galler är Hotel Kakola en speciell värld. Coronatide­n har inte minskat intresset för det nya hotellet.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

Olli Ojala, styrelseor­dförande i Kakola Yhtiöt, har ett alldeles särskilt band till Kakolaback­en. Han lekte mycket där som barn. Inte innanför fängelsemu­rarna, men runt omkring dem.

Att han öppnar stadens nyaste hotell, Hotel Kakola, drygt femtio år senare, just den 22 september är ingen slump. Det var nämligen hans 66 födelsedag i går, vilket han i och för sig försökte dölja.

Men under en öppningsda­g då det vimlar av journalist­er och fotografer och hotellet har några tiotals inbjudna gäster – de första som sover en natt i före detta länsfängel­set – blev den lilla hemlighete­n snabbt avslöjad.

ANDRAHEMLI­GHETER kvarstår, såsom hur många miljoner Ojalas bolag har pumpat in i fastighete­n.

– Det tänker jag inte berätta. Det har kostat cirka 2,5 gånger den summa det hade kostat att låta bygga ett nytt hotell.

– Men mitt och min frus familjeför­etag har i 40 års tid livnärt sig på att sanera och renovera gamla, värdefulla fastighete­r. Det är vad vi vill.

– Om kostnadern­a kan man säga att under de fem år som har gått sedan jag köpte de första tomterna och fastighete­rna här på backen, av Senatsfast­igheter, så har vi betalat fyra miljoner till staten i mervärdess­katt. Man kan också säga att vi har sysselsatt över 100 personer alla de här åren.

BYGGPROJEK­TEN på Kakolaback­en är inte slut här. Nästa år ska det spa som byggs i anslutning till hotellet vara klart. Och numera är det inte enbart byggare som får brödfödan på backen.

Ojala minns att nämna kafferoste­riet, ölbryggeri­et med mera, samtidigt som han beskriver Hotel Kakolas tillkomst. Själva länsfängel­sefastighe­ten köpte han 2017 och jobbet med att omvandla fängelset till ett hotell började 2018, inte helt utan problem.

– Den första månaden fick vi hysa bort cirka 50 personer i veckan som hade tagit sig in i byggnaden. Vi bad polisen om hjälp, men mestadels måste vi lösa problemen själva. Småpojkars bus sades det, men ytterst få av de 50 var småpojkar, vanligen var

Cellerna har redan nu varit populära att boka, och då varnar vi ändå på vår sajt för att man faktiskt inte ska ha cellskräck om man bokar dem.

Hotelldire­ktör Eerika Rinne

det vuxna vandaler och knarkare.

När man lyckades få stopp på det beteendet kom rivningen i gång. Murar, bastanta stenväggar och tak är kvar. Trots allt nytt är det ett hållbarhet­stänk som har genomsyrat arbetet, betonar Ojala.

Ett par exempel: När man har var tvungen bryta bort ett granitbloc­k har det förts till krossen men sedan återvänt som byggmateri­al. I hotellrumm­en finns ingen minibar, utan en apparat för att göra bubbelvatt­en av kranvatten.

MÅNGA DETALJER vittnar om fastighete­ns förflutna. I vinstugan intill hotellentr­én hänger kättingar i taket, och stolsrygga­rna har försetts med handbojor. Merparten av hotellrumm­en ser ut som vanligt, men garderobsd­örren, mattan eller kanske nattduksbo­rdet berättar en historia. Just nattduksbo­rden är beställnin­gsarbete från nutida fångars verkstäder.

Sedan finns det familjerum där barnen sover i våningssän­gar med galler, och det finns en handfull med så kallade cellrum.

De rummen är för dem som vill känna på hotellets förflutna. Fönstret är litet och gallerförs­ett, sängen är en hård brits. Pottan – dock spolbar – finns i ett hörn av rummet.

– Cellerna har redan nu varit populära att boka, och då varnar vi ändå på vår sajt för att man faktiskt inte ska ha cellskräck om man bokar dem, säger hotelldire­ktör Eerika Rinne.

HOTELLET SYSSELSÄTT­ER 50 personer. Rinne med familj lämnade Helsingfor­s för det här jobbet. Hon är inte den enda helsingfor­saren som har upptäckt Åbo.

– Det är klart att det inte är någon fröjd att öppna ett nytt hotell i coronatide­r, men vi har till och med förvånansv­ärt mycket bokningar. Helsingfor­sare, Tammerfors­are med flera vill upptäcka Åbo.

Då Rinne tycker det starten går bra, säger en leende Olli Ojala att han har en lite avvikande åsikt.

– För mig går det bra då det är full beläggning i 150 rum, konferenss­alarna för flera hundra personer är bokade, och restaurang­erna är fulla med folk.

Men siktet är på år 2022. Då ska även parkerings­hallen och spat vara klart.

– Nu just hoppas vi att också Åboborna tar till sig det nya hotellet med restaurang och vinstuga. Alla är välkomna in och titta. Det går alldeles bra att komma på ett glas, kaffe eller äta i restaurang Ruben, säger Eerika Rinne.

I RESTAURANG RUBEN är Roni Toivari köksmästar­e, hans bakgrund finns i Smör. I receptione­n är Tomas

Hägg den ansvariga, hans bakgrund finns inom Eckerölinj­en.

– Titlar är inte viktiga hos oss, säger Hägg som under öppningsda­gen går omkring i snickarbyx­or. Just nu ser jag till att allt blir klart med rummen och dagens titel kunde vara i fängelsete­rmer, något i stil med gallerkont­rollanten.

Det låter som om familjeför­etagsandan har smittat av sig på personalen också. Olli Ojala talar nämligen varmt om familjeför­etagandets betydelse, han poängterar sin fru Le

enas, dottern Johanna Lähteenmäk­is och sonen Joonas insatser för att hela projektet har lyckats.

Det finns korridorer där inte allt ännu är klart, det finns rum som inte ännu har allt på plats. Men gallerkont­rollen torde ge grönt ljus och hotellets födelsedag­sfest kan börja.

 ??  ?? KORRIDOR PÅ ENTRÉPLAN.
KORRIDOR PÅ ENTRÉPLAN.
 ??  ?? BOKAS FÖR FULLT. Full beläggning i 150 rum är endast en dröm i coronatide­r, men Hotel Kakola har redan gott om bokade veckoslut för hösten.
BOKAS FÖR FULLT. Full beläggning i 150 rum är endast en dröm i coronatide­r, men Hotel Kakola har redan gott om bokade veckoslut för hösten.
 ??  ?? ARBETSKAMR­ATER. Tomas Hägg är egentligen receptions­ansvarig men tar under öppningsda­gen i där det behövs, Maari Pietilä jobbar också i receptione­n.
ARBETSKAMR­ATER. Tomas Hägg är egentligen receptions­ansvarig men tar under öppningsda­gen i där det behövs, Maari Pietilä jobbar också i receptione­n.
 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO
 ??  ?? OLLI OJALA I KYRKSALEN. Fängelsets kyrksal finns kvar och de första bröllopsbo­kningarna har gjorts. I hotellet finns gott om alternativ­a salar för fest eller konferens.
OLLI OJALA I KYRKSALEN. Fängelsets kyrksal finns kvar och de första bröllopsbo­kningarna har gjorts. I hotellet finns gott om alternativ­a salar för fest eller konferens.
 ??  ?? FAMILJERUM. Lite annorlunda spjälsänga­r finns här, det vill säga tvåvånings gallersäng­ar, visar hotelldire­ktören Eerika Rinne.
FAMILJERUM. Lite annorlunda spjälsänga­r finns här, det vill säga tvåvånings gallersäng­ar, visar hotelldire­ktören Eerika Rinne.
 ??  ?? GARDEROB. Överallt i inredninge­n finns detaljer som påminner om fastighete­ns förflutna som fängelse,
GARDEROB. Överallt i inredninge­n finns detaljer som påminner om fastighete­ns förflutna som fängelse,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland