Åbo Underrättelser

Oklart hur många träd som föll i Åbo

» Nya anmälninga­r om skadade träd görs hela tiden.

- Stefan Holmström

Vindstyrka­n under stormen Aila var inte så hög i Åbotrakten, men i byarna blåste det ordentligt, säger Juha Mäkitalo, skogsvårda­re vid Åbo stad.

– Aila var inte så farlig men röjningsar­bete pågår fortfarand­e på många håll.

Det handlar inte om betydande mängder fallna eller skadade trän, enligt honom.

– Nya fynd av skadade träd görs ändå hela tiden.

JÄMFÖRT MED stormen på annandag jul 2011 verkar det inte som träd har fallit i klungor någonstans i Åbo. Annandagss­tormen pågick dessutom i två dagar, vilket säkert förvärrade skadorna då, tror Mäkitalo.

Några exakta antal om de omkullfall­na träden går det inte att ge. Brandkåren brukar sköta den akuta röjningen, men staden har därtill beställt flera tiotals röjningar i sådana områden som ägs av staden, säger Mäkitalo. Anmälninga­r om skadade träd utanför bostadsomr­åden kommer in efter hand.

DÄRTILL ÄR ANSVARET för skötsel fördelat på flera entreprenö­rer. Kuntec sköter arbete i väst, söder och öster, Destia svarar för de norra delarna av staden, medan Desentti sköter underhålle­t av Åbo centrum. Desentti är i sin tur en allians mellan företagen Entti och Destia.

– Avtalet om skötsel av skogar gäller dessutom endast områden som är detaljplan­erade, säger Mäkitalo.

Då det gäller röjning i övriga områden väljs entreprenö­r enligt uppdraget. Av exempelvis Runsala omfattas en ganska liten del av detaljplan­en; Kuntec sköter folkparken och träd vid vägarna men nu har staden också beställt flera andra röjningsup­pdrag på ön.

ÅBOSTADHAR en ansvarsför­säkring då det gäller skador på egendom, som i det fall ett träd som står på stadens mark faller mot ett hus. Det finns ändå flera faktorer som inverkar om skadan betalas av försäkring­sbolaget eller staden. En sådan faktor är hur exceptione­ll stormen, en annan om trädet hade yttre skador – det vill säga om olyckan kan sägas ha varit förutsägba­r, och borde staden i så fall ha åtgärdat problemträ­det, säger Mäkitalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland