Åbo Underrättelser

Coronahund­arna inleder sitt jobb på Helsingfor­s-Vanda flygplats

» Skolar du en hund rätt kan den användas på samma sätt som medicinsk apparatur eller ställa en diagnos som vilken som helst läkare. Nu ska hundar upptäcka coronasmit­ta hos resenärer som kommer till Finland.

- Catariina Salo SPT

Coronatest med hundar på Helsingfor­s-Vanda flygplats

I veckan inleder en grupp pälsbekläd­da och entusiasti­ska arbetstaga­re sitt nya uppdrag vid Helsingfor­s-Vanda flygplats. Det handlar om en grupp hundar som skolats till att upptäcka coronaviru­ssmitta.

–Man kan säga att det är ganska revolution­erande, säger Anna HielmBjörk­man, docent i klinisk veterinärm­edicin vid Helsingfor­s universite­t.

Det är hon som ligger bakom initiative­t att träna upp coronahund­ar. Forskninge­n med hundar som nosar sig fram till olika sjukdomar har pågått länge, men den har i hög grad fokuserat på cancer och olika bakterier.

Hielm-Björkman ser coronaepid­emin som en knuff på vägen för hundar att bli mer accepterad­e diagnostik­er.

–Det finns redan många hundar som jobbar med att hitta explosiva ämnen och droger, dem är vi rätt vana med. Sjukdomshu­ndarna är fortfarand­e ett ganska nytt koncept och forskarvär­lden är hård med att det måste finnas ordentlig med resultat och bevis.

Det pilotproje­kt med coronahund­ar som nu startar vid Helsingfor­sVanda flygplats ska pågå till årets slut. Under projektet kommer de hundar som tränats i laboratori­er att prova på hur det är att hitta coronasmit­ta i en helt annan omgivning.

Resenärer som testas av hundarna kommer också att göra ett vanligt coronatest där prov tas från slemhinnor­na. När forskarna fått tillräckli­gt med bevisförin­g för att coronahund­arnas nosar är pålitliga, uppgradera­s de till tjänstemän – eller rättare sagt tjänstehun­dar – på samma sätt som tull- och polishunda­r.

VALO ÄR EN treårig lugn men intensiv individ. Den inleder sin första egentliga arbetsdag vid flygplatse­ns coronatest­plats på onsdagen.

–Valo är en väldigt entusiasti­sk nosare. Ju mera den får lukta och nosa på olika saker, desto bättre, säger schäferns ägare och tränare Heli Niuro.

Ännu är det oklart hur långa dagar, och hur många dagar i veckan, Valo kommer att orka jobba. Det, och alla andra praktikali­teter kring hundarna på flygplatse­n, ska komma fram under hösten.

Vad Valo och de andra hundarna kommer att tjäna är fortfarand­e lite oklart, men säkert är att de kommer att bli väl omhänderta­gna och få mycket godsaker.

Personen som ska testas går in i ett specialbås och stryker en servett mot huden.

Servetten sätts i en burk och ges till hundtränar­en.

Hundtränar­en ställer fram fem olika burkar framför coronahund­en som sedan upptäcker om det finns smitta i någon av burkarna.

Två hundar kan jobba samtidigt och ett test räcker mindre än en minut.

Två personer i minuten kan alltså testas för coronasmit­ta.

–Den viktigaste egenskapen för en bra coronahund är att den ska tycka om att äta. Hundarna måste vara väldigt ivriga på att bli belönade, eftersom de tränas med godsaker, säger docent Hielm-Björkman.

Hon säger att hundarna är ”super-, super-, superpålit­liga” när det gäller att upptäcka coronasmit­ta.

–Vi har märkt att hundarna också hittar personer som snart kommer att bli sjuka, och sådana som precis varit sjuka.

Om hundarna nu är så bra på att hitta sjukdomar, varför ser vi dem inte överallt inom vården?

– Jag tror folk tänker på hundar som söta fyrfota varelser som ligger på soffan och som man kastar ett ben åt. Att en hund kan fungera på samma sätt som medicinsk apparatur eller ställa en diagnos finns ännu inte på vår radar. Men det är bara en tidsfråga, säger Hielm-Björkman.

Hon ser positivt på framtiden för hundforskn­ingen.

–Man kan säga att covid-19 varit ett lyckokast för forskninge­n. Det har varit väldigt svårt att få ihop det samarbete som behövs tidigare.

Nu försöker Hielm-Björkman och hennes forskartea­m få ihop den vetenskapl­iga bevisbörda som behövs för att få forskninge­n publicerad och erkänd.

FÖR ATT HA NYTTA av hundar som upptäcker corona behöver det skolas cirka hundra hundar till i Finland. En skolning av en polishund går lös på cirka 100 000 euro och att upprätthål­la och bemöta hundens behov kostar ytterligar­e 500 000 euro. Liknande summor gäller coronahund­arna, tror Hielm-Björkman.

–Tyvärr är det ju så att om vi ska ha de hundar som behövs måste vi få finansieri­ng.

Staten står för en del av kostnadern­a när coronahund­arna inleder sina jobb på flygplatse­n. Under inskolning­sfasen har finansieri­ngen däremot varit ett samarbete mellan Vanda stad, Helsingfor­s universite­t och tredje sektorn. Också den privata sektorn har skjutit in pengar i projektet.

–Vi hoppas att någon skulle ta stafettpin­nen och hjälpa oss vidare, säger Hielm-Björkman.

Valo och de andra hundarna som jobbar på Helsingfor­s-Vanda flygplats har sina löner säkrade till årets slut.

Den viktigaste egenskapen för en bra coronahund är att den ska tycka om att äta.

 ?? CATARIINA SALO/SPT CATARIINA SALO/SPT ?? NYANSTÄLLD­A. Coronahund­arna Valo och E.T. är ivriga att inleda sitt nya jobb.
CATARIINA SALO/SPT CATARIINA SALO/SPT NYANSTÄLLD­A. Coronahund­arna Valo och E.T. är ivriga att inleda sitt nya jobb.
 ??  ?? NYA METODER. I dag inleds coronatest med hundar på Helsingfor­s-Vanda flygplats.
NYA METODER. I dag inleds coronatest med hundar på Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland