Åbo Underrättelser

Landskapet, det stora (där vi alla får plats)

-

Läser en insändare om social- och hälsovårds­reformen och Kårkulla, skriven av ordförande respektive verksamhet­sledare för FDUV. Nästan alla finlandssv­enskar känner till Kårkulla och FDUV. Personer med någon form av intellektu­ell funktionsn­edsättning finns ju i mångas familjer eller synfält.

Alla borde läsa insändaren och sätta sig in i den. Jag ska inte debattera vidare, för jag har inte kunskap nog. Men jag hoppade till genast i första stycket där det stod: ”Förslaget utgår från starka vårdlandsk­ap ...”.

ETT ÖGONBLICK går innan jag tar mig ur mitt eget yrkestänka­nde och ser att frasen är strikt administra­tiv. Jag har genast tänkt på DUV-teatern pjäs, ”I det stora landskapet”, som jag aldrig såg som föreställn­ing, men har läst som text, i Labbets antologi med Boismanbel­önade pjäser.

DUV-teaterns ensemble fick första pris för ”I det stora landskapet – en sagolik familjekrö­nika”. Landskapet där är ett mentalt landskap, fantasins landskap, ett landskap som visar oss, som hävdar att vi inga särskilda funktionsn­edsättning­ar har, var gränserna som vi upprätthål­ler går – de kan vara mycket brutala.

JAG HAR SETT några av DUV-teaterns föreställn­ingar och kan nästan höra skådespela­rnas röster när jag läser replikerna. På DUV-teaterns föreställn­ingar brukar publiken skratta och gråta lite mer än annars.

Regissören Mikaela Hasán har gjort det som regissörer bara sällan uppnår: att göra skådespela­rna fria, att ge scenberätt­elsen fri, att få publiken att känna sig befriad. Jag tycker att Mikaela Hasán är ett geni.

GENIALITET ÄR oftast inget mer än hårt arbete – att man jobbar lika mycket till när andra redan tänkt att det var klart. Med samma måttstock är hela DUV-ensemblen genial. ”I det stora landskapet” är skriven av DUV-ensemblen.

I insändaren kan man läsa: ”Finland är det enda nordiska land som fortfarand­e har ett segregeran­de system utgående från diagnos, alltså att personer med en viss typs funktionsn­edsättning slussas in i ett specifikt servicesys­tem separat från andras.”

”I det stora landskapet” handlar om det. Kungen och drottninge­n får tvillingpr­insessor. En av dem föds med syrebrist. Hovet hävdar strax att hon ska skickas bort, men kungafamil­jen får en frist tills prinsessor­na fyller åtta år. Då ska de slutgiltig­t skiljas åt.

SÅ SKER också. Men prinsessan Aurora, utsedd till ensam tronföljar­e, nöjer sig inte med det utan ger sig av för att rädda sin syster Estella, som förvisats till Regelhemme­t. Estella blir fri och de kröns tillsamman­s i kungariket, som får tvillingst­yre. Det är ett vackert ord, när man upplever innebörden närgånget, som i pjäsen.

I föreställn­ingen är det inte bara sagan som berättas, inför vardera akten berättar Yvonne i samtal med Gusse om sitt eget liv. I rollistan står de med förnamn, de heter Heins, respektive Andersson.

”Varför vill du berätta så här öppet om det?” frågar Gusse. Yvonne: ”Om inte publiken varit med om något sånt så vill jag ge dem en läxa. Och ingen liten läxa heller.”

PJÄSEN BELÖNADES också med Antoniapri­set, utdelat under Hangö teaterträf­f. DUV-teatern har fått priset en gång förr, år 2014 för föreställn­ingen ”Den brinnande vargen”.

T. J. Boismans fond grundades 1917 (som var han dödsår). Han var ämbetsman och politiker som donerade pengar för att belöna dramatik på svenska i Finland. Under en lång tid låg utdelninge­n nere, men stadgarna har setts över, de gäller inte längre bara pjäser som sätts upp på Svenska Teatern.

”I det stora landskapet” råkade sättas upp just där. Och prispengar­na är sällsynt välanvända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland