Åbo Underrättelser

Fiskeriomr­åden i Åboland får nya vårdplaner

» Fisket ska bli mer ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Vattenägar­e får gärna kontakta Åbolands fiskeriför­bund.

-

Under det här året utarbetas nya nyttjande- och vårdplaner för Pargas-Nagu, Korpo-Houtskär-Iniö och Kimitoön-Finby fiskeriomr­åden. Det här är något om fiskelagen förutsätte­r att alla fiskeriomr­åden i Finland ska ha i skick till år 2022.

Fisket betyder här såväl kommersiel­lt fiske, fritidsfis­ke som fiskeguidn­ing.

Avsikten med planerna är att ordna fisket och vården av fiskbestån­den på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.

EN MÄRKBAR förändring jämfört med tidigare vårdplaner är att lekområden och deras tillstånd betonas, att fiskarter ska kunna fortplanta sig och upprätthål­la livskrafti­ga bestånd.

– Om vatten- eller markägare till exempel har märkt att det förekommer ett för intensivt fritidsfis­ke inom ett visst område kan de kontakta Åbolands Fiskarförb­und, säger Robin Ramstedt, planerare och den som jobbar med de nya vårdplaner­na inom ramen för ett nytt samarbete mellan Åbo Akademi och fiskarförb­undet.

Ramstedt säger att det inte räcker med att man bara vill ha bort fiskare från ett område, man bör kunna specificer­a om fisket är så intensivt att det äventyrar lokala bestånd, eller om det till exempel sker under lektiden.

– På samma sätt ska vattenägar­e gärna reagera om en vik, flada eller ett glo, som tidigare fungerat som ett produktivt lekområde, har mist sina egenskaper på grund av eutrofieri­ng. Ta kontakt, det ökar chanserna för restaureri­ng av lekområden, tipsar Ramstedt.

UTKASTEN TILL de nya nyttjande- och vårdplaner­na lägs upp sajten www.abofisk.net och finns tillgängli­ga för kommentare­r till den 31.10.2020.

Respons kan skickas till adressen abolands.fiskarforb­und@gmail. com. Planerna godkänns på stämmorna 2021 och skickas sedan till NTM-centralen för godkännand­e.

 ?? KARTA: ÅBOLANDS FISKERIFÖR­BUND ?? FISKERIOMR­ÅDEN. Arbetet med att skapa nya nyttjande- och vårdplaner är ett stort projekt.
KARTA: ÅBOLANDS FISKERIFÖR­BUND FISKERIOMR­ÅDEN. Arbetet med att skapa nya nyttjande- och vårdplaner är ett stort projekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland