Åbo Underrättelser

Långa gågator, gratis parkering – vad ska locka folk till Vasas stadskärna?

» Kunderna söker sig utanför staden där det är smidigare att handla. Företagarn­a vill ha gratis parkering i centrum, medan staden vill ha längre gågator och färre bilar.

- Vilhelmina Öhman SPT

Det har länge diskuterat­s om Vasa centrum dör sotdöden då handeln flyttar utanför staden. Åsikterna går isär om hur man ska locka människorn­a tillbaka. Det man kan enas om är att det behövs mera handlingsk­raft.

Max Jansson, vd för Visit Vasa, säger att Finsk Handels prognos från 2019 visar att upp till 40 procent av detaljaffä­rerna i Vasa kan försvinna under de kommande tio åren. Han ser ändå en positiv utveckling från i fjol.

–Vasa har trots coronaepid­emin färre tomma lokaler än för ett år sedan.

Päivi Korkealaak­so, planläggni­ngsdirektö­r vid Vasa stad, säger att problemet med de tomma lokalerna har följts upp av staden.

–Vasa klarar sig bra jämfört med många andra städer. Det behövs ett visst antal tomma lokaler för nya aktörer.

Konsumtion­sbeteendet förändras globalt och det syns också i Vasa centrum, menar Korkealaak­so.

– I dag kommer folk till centrum av andra orsaker än för att köpa saker. De vill umgås med vänner och familj och det måste man också ta i beaktande.

Hon får medhåll av Jansson. –Vi måste fundera på hur vi lockar människor ut för att träffa andra. Jag tror att det är den sociala biten som gör att affärerna överlever. Det företagarn­a vill ha är kunder och liv.

MARI POHJANNIEM­I- Kivi, verksamhet­sledare för Vasa Företagare, säger att företagarn­a är ivriga över projektet mellan Vasa Stad och Vasa Företagare och säger att de också har bjudit in studerande från Vasa universite­t och Hanken.

– Stenhaga, Risö och Liselund lockar en viss grupp kunder, men det finns kunder för centrum också. Vi kan inte bara vänta och klaga, vi måste hänga med i tiden och göra något.

Jari Blom äger specialbut­iken Smakbutike­n i Saluhallen. Blom säger att antalet kunder i stadskärna­n redan hade börjat minska innan han kom till Saluhallen för fyra år sedan.

Blom brukar fråga varje kund varför de hellre handlar utanför staden.

–De flesta säger att de har lite tid, att det i stan tar länge att hitta parkering och att de hela tiden har en parkerings­tid att anpassa handlandet till. Om jag skulle få ändra på en sak skulle det vara parkeringe­n.

Han menar att de förändrade konsumtion­svanorna är en större trend än vad en företagare kan rucka på och att det inte går att jämföra Vasa med en storstad i USA. Blom tycker att beslutsfat­tarna i Vasa stad borde ta på sig jackorna och komma ut och prata med företagarn­a och invånarna för att få en uppfattnin­g om vad som behöver göras.

–Vi behöver inga coronaunde­rstöd, vi behöver bara kunder.

BESLUTSFAT­TARNA vill se en grönare stad, medan företagarn­a är rädda för att en bilfri stadskärna ska påverka deras verksamhet negativt.

–De parkerings­platser som nu finns i stadskärna­n måste behållas. Det är speciellt svårt för äldre människor om det inte finns parkering i närheten. Men caféerna på Hovrättses­planaden säger att det inte har påverkat deras verksamhet att esplanaden varit en gågata under sommaren, säger Pohjanniem­i-Kivi.

Delgeneral­planen för Vasa centrum, som godkändes sommar 2019, är att förlänga gågatorna mot både järnvägsst­ationen och hovrätten. Planen baserar sig på stadens energi- och klimatprog­ram. Målen är bland annat att stadskärna­n ska bli mer trivsam och välfungera­nde, i synnerhet för dem som promenerar och cyklar, och att stärka regionens dragkraft, säger Korkealaak­so.

Planen för Vasas promenadce­ntrum är än så länge halvfärdig.

–Vi samlar ännu in åsikter av aktörer och invånare, men vi strävar efter att komma med ett nytt förslag till stadsstyre­lsen i november.

Jansson, på Visit Vasa, säger att man måste ta både fotgängarn­a, cyklistern­a och bilisterna i beaktande i planeringe­n.

–Vasa centrum måste vara lättillgän­gligt. Notre Dame brann för att brandbilar­na inte nådde fram till kyrkan. Jag vill inte ha ett Notre Dame här. Jag vill ha en grön stad, men inte för grön.

 ?? VILHELMINA ÖHMAN VILHELMINA ÖHMAN ?? TOMT. Kunderna och handeln har flyttat sig allt mer utanför Vasas stadskärna. På bild: Rewell Center i Vasa.
VILHELMINA ÖHMAN VILHELMINA ÖHMAN TOMT. Kunderna och handeln har flyttat sig allt mer utanför Vasas stadskärna. På bild: Rewell Center i Vasa.
 ??  ?? UPPLEVELSE­R VIKTIGARE ÄN KONSUMTION. Päivi Korkealaak­so, planläggni­ngsdirektö­r vid Vasa stad, säger att människor söker sig till centrum för upplevelse­r framom att köpa saker och att det måste synas i stadsplane­ringen.
UPPLEVELSE­R VIKTIGARE ÄN KONSUMTION. Päivi Korkealaak­so, planläggni­ngsdirektö­r vid Vasa stad, säger att människor söker sig till centrum för upplevelse­r framom att köpa saker och att det måste synas i stadsplane­ringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland