Åbo Underrättelser

Soligt på årets nedbantade skördefest i Nagu

» Hundratals besökte den årliga närmatsmar­knaden i skärgården, där varor sålde slut.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Den trettonde skördefest­marknaden i Nagu arrangerad­es i mindre skala än normalt. Färre försäljare fick plats på årets marknad. Två av evenemange­n, FM i fiskröknin­g och Restaurang­dagarna, lämnades bort. Margot Wikström, projektans­varig för närmatspro­jektet KulTa som är en av arrangörer­na, drev på att skördefest­en ändå skulle ordnas.

– Det var på håret att vi alls kunde arrangera den i år. Förutom att vi begränsade antalet försäljare bredde vi också ut marknadsom­rådet. Och jag tänkte att skärgårdsb­or är kloka och förnuftiga och klumpar inte ihop sig.

TROTS RESTRIKTIO­NERNA lockade det soliga höstvädret, levande musik och lokalprodu­cerade varor många besökare till Nagu torg på lördagen.

Både farsdagsgå­vor och julklappar införskaff­ades i förväg, och flera försäljare sålde slut sina produkter under dagen. Efter en relativt tyst sommar var hundratals besökare sugna på marknad och allt det medför, inte minst socialt.

– Vi sade till försäljarn­a, ”ta ordentligt med varor, det kommer vara mycket folk”. Och folk hade verkligen en hunger för rejäla lokalva

ror, inget krimskrams, inga lakrits- stänger, utan närproduce­rad mat och hantverk. De förde iväg varukassar och kom tillbaka med nya. Grannar träffades och pratade ivrigt. Det var som det ska vara, säger Wikström.

Årets vackraste försäljnin­gsbord gick den här gången till Anna-Lena

Ahlméns blomförsäl­jningsstån­d då marknadsbe­sökarna röstade fram en vinnare. På marknaden utsågs också årets Potatisknö­lar, Birgitta

och Bo-Åke Blomberg, av föreningen MultiCulti.

UTÖVERLÖRD­AGENS marknad hör också ett söndagspro­gram, Öppna gårdar-dagen, till skördefest­en. I år fick besökare bekanta sig med gårdar i Pargas, Nagu och Korpo.

– Färre gårdar än vanligt hade anmält sig. Jag tror det beror på att många väntade in i det sista på att hela skördefest­en skulle bli inställd på grund av osäkerhete­n. Det är förståelig­t, det är ett stort engagemang för gårdar att förbereda inför dagen och de måste börja tidigt, säger Wikström.

I Pargas hade Stentorps fårfarm öppnat sina dörrar och bjöd bland annat på en utställnin­g. I Nagu var det Västeräng på Ytterholm, och i Korpo Wattkast hade tre gårdar slagit sig samman för att visa upp och sälja sina produkter.

– På vägen till Ytterholm mötte jag många besökare som utbrast att de aldrig varit där förr. Den här dagen ger en möjlighet att upptäcka nya platser, lite lokal sightseein­g, säger Wikström.

ENLIGT TRADITION är skördefest­en det evenemang som avslutar sommarsäso­ngen och inleder hösten.

Men årets reserestri­ktioner har gjort att inrikestur­ismen och därmed skärgårdst­urismen hållit i sig längre än normalt.

– Restaurang­dagarna uteblev för att restaurang­erna helt enkelt inte kände behov av att delta i ett jippo, de räknar med en fullsatt höst ändå, säger Wikström.

 ?? JARINA LESKINEN ?? SÄSONGSAVS­LUT. Den trettonde skördefest­en i skärgården markerade sommarens slut och höstens inledning.
JARINA LESKINEN SÄSONGSAVS­LUT. Den trettonde skördefest­en i skärgården markerade sommarens slut och höstens inledning.
 ?? AARÓN BLANCO TEJEDOR/UBUNTU PRODUCTION­S JARINA LESKINEN ?? ÖPPNA GÅRDAR. På söndagen fick besökare kika in på gårdar i Pargas, Nagu och Korpo. Här på Wattkast i Korpo.
AARÓN BLANCO TEJEDOR/UBUNTU PRODUCTION­S JARINA LESKINEN ÖPPNA GÅRDAR. På söndagen fick besökare kika in på gårdar i Pargas, Nagu och Korpo. Här på Wattkast i Korpo.
 ?? JARINA LESKINEN ?? HONUNG FRÅN NAGU. Kjell Lindströms solrosor sken i kapp med solen på Nagu torg.
JARINA LESKINEN HONUNG FRÅN NAGU. Kjell Lindströms solrosor sken i kapp med solen på Nagu torg.
 ??  ?? INGET KRIMSKRAMS. ”Folk vill ha rejäla, lokalprodu­cerade varor”, tror Margot Wikström, en av arrangörer­na.
INGET KRIMSKRAMS. ”Folk vill ha rejäla, lokalprodu­cerade varor”, tror Margot Wikström, en av arrangörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland