Åbo Underrättelser

Många sätt att bidra när Hungerdage­n inleds i Åboland

» Inleds i morgon. Årets nyhet är Hungerdags­vagnen i Kimito och samarbete med Piffens handbollss­ektion.

-

I Kimito cirkulerar Hungerdags­vagnen i centrum på torsdag och fredag den här veckan. Från Hungerdags­vagnen kan man köpa soppa och bakverk med sig hem eller ge ett bidrag i insamlings­bössan. I Pargas hjälper Piffens handbollss­ektion till med utdelninge­n av bankgiron till hushållen och lakrits kan man köpa i Humana.

Även studerande har aktiverats i årets kampanj. Första årets tradenomst­uderande från Novia deltar och det gör också ämnesfören­ingar vid Åbo Akademi.

PÅ GRUND AV den rådande situatione­n har allt mer av hunger

dagens insamling flyttat från gator och byar till nätet. Många avdelninga­r har startat egna webbössor eller skaffat MobilePay-nummer så att det ska vara snabbt och enkelt för alla att delta i insamlinge­n.

Många avdelninga­r har också valt att dela ut bankgiron till hushållen på orten. I Iniö, Korpo, Pargas, Västanfjär­d, Hitis och Åbo kan man förvänta sig ett Hungerdags­brev i postlådan. På allt fler orter är det också möjligt att bidra till Hungerdage­n genom kortbetaln­ing.

MEN HUNGERDAGE­N är ändå ingenting utan sina traditione­lla bössinsaml­are, som kommer röra sig i Åbo, Pargas, Kimito centrum, Nagu Kyrkbacken samt på Nagufärjan.

– Vi är glada över att kunna ordna traditione­ll bössinsaml­ing även i år och trots coronaläge­t. Den här gången är vi extra noggranna med hygien och säkerhet så det ska vara tryggt att delta i insamlinge­n både som frivillig och bidragsgiv­are, säger Annalena Sjöblom på Finlands röda kors Åbolands distrikt.

Ännu finns det möjlighet att vara med som frivillig insamlare under Hungerdage­n. Ta kontakt med din lokalavdel­ning för att anmäla dig.

UNDER HUNGERDAGE­N samlas obundna medel in till Finlands röda kors katastroff­ond. Medlen används för att hjälpa offer i katastrofe­r och konflikter i Finland och i världen. Via katastroff­onden ges bland annat stöd till personer i hemlandet som mist sina hem på grund av brand.

Katastroff­ondens pengar användes också under coronavåre­n för att utbildade frivilliga skulle hjälpa personer i riskgruppe­r. Hungerdage­n är Finlands röda kors största årliga insamling och i år arrangeras den för fyrtionde gången. Varje år deltar omkring 15 000 frivilliga i insamlinge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland