Åbo Underrättelser

Härrev Ailaned grenar

» Stora grenar har dunsat ned i Idrottspar­ken de senaste dagarna.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Skyliften svajar lätt då Tanja Nietula styr den lilla korgen uppe i den gamla almens grenverk. Teja Kotilainen är redo med elmotorsåg­en och kapar ned kronan, gren för gren.

Almen är ett av många träd som skadades av stormen Aila i Idrottspar­ken i Åbo.

– Vi tar bort ungefär en tredjedel av grenverket, så kan trädet stå kvar, säger Antti Erola.

Arboristen Erola arbetar för företaget Entti, som tillsamman­s med Destia sköter underhålle­t av grönrområd­en i stadens centrala delar. Aila innebar att arbetssche­mat fick ritas om.

– På torsdag och fredag jobbade vi från morgon till kväll med det som var mest akut. Det fanns mycket att göra här i Idrottspar­ken men också i Kuppispark­en.

DE TUNGA GRENARNA från den gamla almen landar med ett brak i sluttninge­n som vetter mot Jungfrusti­gen. Erola hoppas att de som rör sig i parker inte struntar i gula staket och band.

– Det kan se lugnt ut för tillfället men det betyder att arbete faktiskt pågår. Det går inte att tänka ”jag går bara hastigt förbi”.

Grenar forsätter dunsa ned. Två fullastade lastbilar åker iväg längs den smala parkgången. Den mängd röjningsvi­rke som ligger kvar i sluttninge­n fyller säkert flera lass till.

– När man kör på de här smala gångarna får man vara försiktig så det inte uppstår fler skador, säger Miika Rundelin, som har kört röjningsvi­rke de senaste dagarna.

ETT TJUGOTAL METER norrut finns resterna av en annan alm. Den var redan kraftigt försvagad av almticka, som hade ätit upp stammen inifrån och redan fått bark att lossna.

– Almtickan är ett otyg i Åbo. I takt med klimatet blir varmare får vi också nya sjukdomar, säger Erola.

Alltid kan man inte på ytan se hur ett träd mår.

– Efter Aila har det visat sig att en del träd har varit i sämre skick än vad vi tänkt. Beroende på skadan inväntar vi ibland också stadens beslut om träd ska kapas eller om det räcker med en kraftigare beskärning, säger Katja Virtanen, chef för grönarbete vid Desentti.

I IDROTTSPAR­KEN finns också träd som markerats med en röd fläck. De är inte akuta fall men finns på åtgärdslis­tan då parkens trädbestån­d ska ses över i vinter.

– Jag förstår att det här väcka starka känslor, säger Erola.

Han påminner ändå om att träd som kan leva vidare kommer att få vård och att de som fälls faktiskt är farliga.

– Det handlar om resurser. Hur mycket arbete kan man lägga ned på att ett träd kanske klarar sig lite till?

Det finns ett räddat träd som Erola gärna minns.

– Alldeles invid Åbo slott finns en lönn som säkert är över 150 år gammal. Den har vi beskurit så att den kan fortsätta leva.

Almtickan är ett otyg i Åbo. Antti Erola, arborist

 ??  ??
 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? KAPAR ALM. Tanja Nietula och Teja Kotilainen kapar ned almen till sådana dimensione­r att den kan leva vidare.
STEFAN HOLMSTRÖM KAPAR ALM. Tanja Nietula och Teja Kotilainen kapar ned almen till sådana dimensione­r att den kan leva vidare.
 ??  ?? FÖR BORT. Miika Rundelin har kört röjningsvi­rke i flera dagar för Desentti.
FÖR BORT. Miika Rundelin har kört röjningsvi­rke i flera dagar för Desentti.
 ??  ?? ARBORIST. Antti Erola leder teamet i i Idrottspar­ken.
ARBORIST. Antti Erola leder teamet i i Idrottspar­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland